Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер заяви, че германският кацнцлер Олаф Шолц не показва достатъчно лоялност към НАТО. "Мисля, че най-добрият начин за мир в Украйна е да се представи ясна сметка за Владимир Путин“, каза Вебер пред германската NTV.

Той също така оцени, че Путин разчита на нестабилността и разединението на Европа.

"Под ръководството на Ангела Меркел нямаше никакво съмнение относно лоялността към НАТО“, подчерта председателят на ЕНП. Той посочи, че е симптоматично, че сега Шолц трябва да доказва във Вашингтон, че е на страната на НАТО.

"Мисля, че най-добрият начин за мир в Украйна е да получим ясна сметка за Владимир Путин“, каза Вебер пред NTV.

Той също така оцени, че Путин разчита на нестабилността и разединението на Европа.

Вебер каза, че канцлерът Шолц показва недостатъчна лоялност към партньорите от НАТО.

"Под ръководството на Ангела Меркел нямаше никакво съмнение относно лоялността към НАТО“, подчерта той.

Той посочи, че е симптоматично, че сега Шолц трябва да даде да се разбере във Вашингтон, че сега е на страната на НАТО.

"Факт е, че има несигурност и това е отговорност на днешното правителство“, обясни Вебер. Той каза, че много западни партньори се чудят на коя страна е Германия.

"Говорим за война на европейска земя и в тази ситуация Европа се нуждае от яснота на целия западен свят. Германия трябва ясно да каже на Путин, че цената ще бъде твърде висока и трябва да го каже ясно“, заяви политикът.

Той казва, че това включва не само газопровода "Северен поток 2“, но и международната платежна система SWIFT, тъй като става дума не само за сигурността на Украйна, но и на държава от НАТО.

В резултат, каза той, Германия трябва да преразгледа своята енергийна политика. "Едностранната зависимост от Русия е преобладаваща“, разкритикува Вебер, настоявайки Берлин да премине към повече втечнен природен газ от Съединените щати.

Превод и редакция: Иван Христов