Европейският съюз уведоми държавите членки, че е малко вероятно блокът да изпълни ангажимента си да предостави на Украйна 1 милион артилерийски боеприпаси, което ще усложни възможностите на Киев да се справи с руското производство, пише Bloomberg.

Външнополитическият орган на ЕС, Европейската служба за външна дейност, информира тази седмица дипломатите на ЕС, че блокът вероятно няма да успее да изпълни целта от март 2024 г., твърдят запознати.

Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел заяви в края на октомври след среща в Люксембург, че външните министри на държавите членки на ЕС не са успели да постигнат съгласие относно разпределянето на следващия пакет от средства за военна помощ за Киев.

През септември Европейската комисия предложи да бъдат отпуснати допълнителни 50 млрд. евро (17 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства и 33 млрд. евро под формата на заеми) за периода 2024-2027 г. за създаване на специален фонд за финансиране на възстановяването и модернизацията на Украйна.