Месеци преди началото на операцията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), отговарящият за сигурността на Курска област генерал-полковник Александър Лапин е разпуснал съвета, натоварен със защитата на уязвимия граничен регион, съобщава американският вестник The Wall Street Journal.

"Тази пролет новоназначеният военен от Москва, генерал-полковник Александър Лапин, обяви, че само военните имат силата и ресурсите да защитават руската граница, според служител на руското разузнаване. Планът остави още една празнина в слабата гранична защита на Русия, която се срина по-рано този месец, когато украинските войски започнаха светкавична офанзива през границата към Курск. ВСУ пресякоха границата и завариха руските войски в безредие“, пише изданието.

От редакцията подчертават, че  "разбира се, самият Лапин не е отворил вратите за първото чуждестранно нахлуване на руска територия след Втората световна война“. Причините са остър недостиг на хора, както и грешка, типична за висшето руско ръководство, което често не е наясно с реалностите на бойното поле, обобщава вестникът.

От началото на войната централизираното мислене "отгоре надолу“, което е "една от определящите характеристики на Русия при президента Владимир Путин“, даде обратен ефект на бойното поле. Именно това възпрепятства здравото планиране в Кремъл и когато тези планове се провалят, руските войски не могат да импровизират, за да реагират на бързото развитие на събитията“, пише още изданието.

WSJ отбелязва, че не е известно дали разпускането от Лапин на междуведомствения съвет (който събра военни офицери и местни и регионални служители по сигурността) би помогнало за организирането на координирания отговор на Москва на украинската офанзива, но без централен орган, отговорен за реакцията на Русия, усилията на Кремъл за изтласкване на силите на Киев досега са хаотични и неефективни.

Министерството на отбраната на Руската федерация не е отговорило на искането на WSJ за коментар. Освен това не е публикувало обяснение защо е позволено на украинските войски да преминат руската граница.

"Няколко часа след украинската операция началникът на руския генерален щаб генерал Валерий Герасимов каза, че силите на Лапин и граничарите работят "за унищожаване на противника в райони, непосредствено прилежащи към руско-украинската граница. От момента на нахлуването Герасимов не се е появявал публично“, отбелязват още от редакцията.

WSJ подчертава, че първоначалната реакция напомня за първите часове на въстанието, водено от основателя на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин, който изпрати силите си към Москва срещу Герасимов и тогавашния министър на отбраната Сергей Шойгу, когото той обвини за "всички проблеми“ на Русия. Въпреки сигналите, че той планира бунт, Кремъл бе хванат неподготвен и скован от действията на Пригожин.

Изданието пише, че Лапин е знаел, че ВСУ увеличават числеността си близо до руската граница и дори е изпращал такива съобщения до Москва, но властите не са предприели никакви мерки, възприемайки украинските маневри като тактика на психологическа война.

Когато ВСУ са навлезвли в ничията земя между Украйна и Русия, те не са срещнали съпротива и сили, които да да ги забавят.

ВСУ са използвали електронно заглушаване, за да дезактивират комуникациите, оставяйки руските войски неспособни да се свържат със своите командири. Лековъоръжените руски войски са хванати в капан и разпръснати в близка гора.

"Планирането на отбраната бе почти толкова катастрофално, колкото и самата руска инвазия, когато военни плановици, разчитайки на грешно разузнаване и вярвайки, че украинската армия няма да издържи на пълномащабно нападение, изпратиха бронирани колони в парадна формация, правейки ги лесни мишени за дронове и противотанкови оръжия“, припомня WSJ.

Когато ВСУ навлязоха в Курската област в Русия, първата въоръжена съпротива дойде от 488-ми мотострелкови полк от 144-та мотострелкова бригада - част, съставена почти изцяло от наборници, които според руските норми не би трябвало да се бият.

"Това не бе първият път, когато лошото планиране и липсата на жива сила се обединиха под командването на Лапин“, пише вестникът.

По-конкретно, в началото на септември 2022 година именно той ръководи групата руски войски в Харковска област. Тогава ВСУ бързо пробиха руската отбрана и за броени дни освободиха почти целия регион.

След това поражение лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров призова Лапин да подаде оставка.