"Сбогом, маестро" - Артистичният свят се сбогува с великия композитор Мимис Плесас, който почина малко преди 100-годишния си юбилей, а съпругата му съобщи тъжната вест, пише гръцкият ProtoThema.

"И изведнъж настъпи дълбока тишина. И ти няма да бъдеш до мен. Звездата на моя живот... винаги ще бъдеш с мен и ще ме закриляш отгоре....докато не се срещнем отново. Сбогом", написа Лусила Карер Преса в трогателния си пост.

Великият композитор е роден в Атина на 12 октомври 1924 г.  Учи химия във Физико-математическия факултет на Атинския университет. Заминава за САЩ, за да продължи обучението си. Още в ранна възраст става първи солист на пиано в националното радио. През 1952 г., на 28-годишна възраст, получава първата музикална награда на Университета в Минесота, а през следващата година е класиран на пето място сред пианистите в САЩ.

През 1952 г. започва да се занимава с композиране, а от 1956 г. е диригент и композитор.

Пише музика за театър, кино, радио и телевизия. Работил е с множество водещи певци, много от които е извел до върха чрез своите песни. Дирижирал е много от най-големите световни оркестри.

Продуцент е на историческото радиопредаване "За 30 секунди", което през 60-те и 70-те години на миналия век е било състезаяние за знания с различни награди (предимно книги).

Участвал е в множество международни и гръцки комисии за оценяване на художествени събития. Член е на Гръцкото дружество на драматурзите, на Гръцкото дружество на музикалните композитори, на Гръцкото дружество на поетите, на ERGIM (съвременна музика) и на много други артистични сдружения.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис отдаде почит на Плесас, като написа: "Напусна ни един водещ композитор, велик учен и добър човек".