Президентът на Франция свика на спешна среща за Украйна лидери на около 20 западни държави, предава Reuters.

Очаква се в рамките й да бъде обсъдена възможността за закупуване на снаряди за Украйна в трети страни.

"Ние не сме обречени. Искаме Русия да разбере това. Русия трябва да знае, че всички ние ще работим заедно, за да сложим край на тази война и да възстановим правата на Украйна. Искаме да изпратим много ясен сигнал на Путин, че той няма да спечели в Украйна. Нашата цел е да унищожим тази идея, в която той иска да вярваме“, подчерта съветник на френския президент.

Агенцията обелязва, че срещата е реакция на "ескалацията на руската агресия през последните няколко седмици“.

В обявената конференция ще участват германският канцлер Олаф Шолц, британският външен министър Дейвид Камерън, испанският премиер Педро Санчес, нидерландският министър-председател Марк Рюте и лидери на скандинавските и балтийските страни. САЩ ще бъдат представени от помощник държавния секретар по европейските и евразийските въпроси Джим О'Брайън, а Канада - от министъра на отбраната Бил Блеър.

На срещата ще говори и украинският президент Владимир Зеленски.

Reuters пояснява, че на срещата няма да бъде одобрена нова военна помощ, предметът на обсъждане най-вероятно ще бъде "причина за обмисляне на начини за повишаване на ефективността на място“ и подобряване на координацията между Киев и съюзниците.

Освен това ще има дискусии за закупуването на "стотици хиляди боеприпаси“ от трети страни, което досега Франция блокира.