Президентът на Франция Еманюел Макрон ще се срещне с лидерите на политическите партии и ще направи обръщение към нацията по телевизията, за да призове към единство и да се опита да предотврати разпространяването на  конфликти във Франция, където се наблюдава ръст на антисемитските прояви, съобщи Reuters.

Франция има най-голямото мюсюлманско и еврейско население в Европа, а израелско-палестинският конфликт в миналото е допринасял за напрежение между общностите в страната.

"След като "Хамас" нападна израелски градове и уби повече от 1300 души, във Франция са се увеличилиха антисемитските прояви", заяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин.

Дарманин допълни, че във Франция се наблюдава рязък скок на омразата в интернет, но също така и на преките заплахи.

"След събота и терористичните кланета в Израел са извършени над сто антисемитски акта", е съобщава Дарманин, "има арести на лица с ножове на входовете на училища или синагоги... и дрон, прелитащ над еврейско място за поклонение".

Двадесет и четирима души са арестувани. Правителството е назначило 10 000 полицаи за охрана на около 500 обекта.

Дарманин е отбелязва, че разузнавателните служби не виждат конкретни терористични заплахи срещу еврейската общност във Франция, но че заплахите могат да дойдат по-скоро от отделни лица, отколкото от организирани групи.