Във вторник, 16 юли, френският президент Еманюел Макрон най-накрая прие оставката на премиера Габриел Атал и неговото правителство. Те обаче ще изпълняват задълженията си до съставянето на ново правителство, съобщава BFMTV

Атал и други министри ще останат изпълняващи длъжността до назначаването на ново правителство. След това той ще продължи да работи като депутат в новото Национално събрание и ще ръководи фракцията на политическата сила на Макрон.

Атал, припомняме, оглави правителството от 9 януари, заменяйки Елизабет Борн. Атал, на 34 години по това време, стана най-младият министър-председател в историята на съвременна Франция.

На 8 юли премиерът Габриел Атал, както беше обещано след втория тур на предсрочните парламентарни избори, подаде оставката си.

Френският президент Еманюел Макрон не прие оставката на премиера Атал и го помоли временно да остане като ръководител на правителството.

Във вторник стана известно, че три от четирите сили от левия блок Нов народен фронт са избрали кандидат за премиерския пост.