Френският президент Еманюел Макрон предложи във вторник международна коалиция за борба с терористичните групи с модел, подобен на този на коалицията срещу Ислямска държава, предава CNN.

По думите на Макрон, ХАМАС е сравнима с "Ислямска държава“ и Ал Кайда "по действия и намерения“. Говорейки заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху, той осъди "чистата омраза“ и "чистото насилие“ на атаките срещу Израел от 7 октомври.

"Борбата [срещу терористичните групи] трябва да бъде безмилостна, но не и без правила“, заяви той, като призова за хуманитарен достъп и електричество за цивилното население, попаднало зоната на боевете, без такава помощ да отива към терористичните групи.

Френският президент подчерта, че действията на ХАМАС "надхвърлят всяко разбиране", отбелязвайки "черна страница в нашата история".

Изразявайки съболезнованията на Франция към Израел за атаките, той каза: "Нашите две страни са обединени от една и съща скръб“.

Най-малко 30 френски граждани бяха убити при атаките на Хамас, а девет френски граждани са "изчезнали или са държани заложници", отбеляза той.

Макрон призова палестинската кауза да бъде чута "с основание", добавяйки, че "първото условие" за палестинска държава в мир и сигурност трябва да бъде приемането на съществуването и сигурността на Израел.

Макрон анонсира, че ще посети Рамала на Западния бряг по-късно днес.