Президентът на Франция Еманюел Макрон покани унгарския премиер Виктор Орбан в Париж. В края на тази седмица двамата ще се опитат да намерят компромис относно преговорите с Украйна за присъединяване към Европейския съюз, съобщава изданието Politico.

Според френския лидер Орбан може да бъде убеден да подкрепи Киев в стремежа му да се присъедини към Съюза. Длъжностните лица са категорични, че унгарският премиер е "вдигнал залозите“, за да получи повече пари от Брюксел.

"Това е чисто тактически въпрос... така че има известен оптимизъм, че можем да постигнем споразумение“.

В същото време един от европейските дипломати определи заплахите от Будапеща като политически спектакъл: "Още един ден, още едно писмо от Будапеща. Какво ново?“

Освен това друг дипломат от ЕС казва, че Орбан става все по-неотстъпчив. Също така представител на ЕС в Брюксел отбелязва, че унгарският премиер дава да се разбере, че няма да промени решението си за Украйна, дори ако получи пари от Европейския съюз.

Орбан е категорично против преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз. По време на среща на върха в Брюксел на 14 и 15 декември се очаква лидерите на ЕС да одобрят план за започване на преговори.

На свой ред Орбан написа писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в което поиска преразглеждане на политиката на ЕС спрямо Украйна и заплаши да блокира изплащането на помощ за Киев в размер на 50 милиарда евро.