Държавният глава на Франция Еманюел Макрон ще направи официално посещение в Украйна през февруари, в рамките на което ще обяви нов пакет от военна помощ за Киев и ще подпише споразумение за предоставяне на гаранции за сигурност на страната, съобщават вестник Le Figaro и агенция Reuters.

"В бъдеще ще можем да доставим много повече оборудване и всъщност ще помогнем на Украйна в нейните отбранителни нужди, по-специално в защитата на небето. Аз самият ще отида в Украйна през февруари и ще финализирам тези текстове“, обяви Макрон в хода на пресконференция.

Той отбеляза също, че по време на посещението ще бъде подписано двустранно споразумение за гаранции за сигурност между Франция и Украйна.

На 2 януари британският премиер Риши Сунак пристигна на работно посещение в Киев, в рамките на което се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски. Лидерите подписаха историческо споразумение за сътрудничество в областта на сигурността, което влезе в сила на 12 януари за срок от 10 години.

От кабинета на Зеленски също така заявиха, че Украйна преговаря за споразумения за сигурност с още пет държави: САЩ, Германия, Италия, Канада и Полша.