В рамките на проведената в Париж спешна среща за Украйна е била обсъдена възможността за изпращане на сухопътни сили на западни държави в страната, но участниците не са постигнали консенсус по въпроса. Това подчерта президентът на Франция Еманюел Макрон след завършване на срещата, съобщава "Украинска правда“, като се позовава на данни от "Суспільне“.

"Обсъдихме това. Сега няма консенсус относно изпращането на войски. Но нищо не трябва да се изключва по този въпрос в бъдеще. Ще направим всичко възможно, за да попречим на Русия да спечели тази война“, увери френският държавен глава.

Той отбеляза, че всички присъствали лидери са били категорични, че не искат да воюват с "руския народ“, и също така са изразили намерението си да се придържат към ограничаване на ескалацията, както са правили от началото на войната в Украйна.

Макрон увери още, че западните страни "възнамеряват да направят всичко необходимо, за да попречат на Русия“ да спечели конфликта: "Всичко е възможно, ако е полезно за постигане на нашата цел“.

Срещата в Елисейския дворец се състоя в Париж на 26 февруари. В нея участваха германският канцлер Олаф Шолц, полският президент Анджей Дуда и министър-председатели на около 20 страни от Европейския съюз. САЩ бяха представени от помощник държавния секретар по европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън, а Обединеното кралство – от външния им министър Дейвид Камерън.