Френският президент Еманюел Макрон е поканил лидерите на парламентарните фракции и партии да се срещнат на 23 август, за да обсъдят съставянето на бъдещото правителство, съобщи в петък BFMTV.

"Президентът на Републиката е поканил председателите на парламентарните фракции в Националното събрание и Сената, както и лидерите на партиите, представени в парламента, на поредица от дискусии на 23 август", съобщава телевизионният канал.

Отбелязва се, че "назначаването на министър-председател ще бъде резултат от тези консултации и техните заключения".

На извънредните избори за френски парламент, които приключиха на 7 юли, коалицията на левицата "Нов народен фронт" спечели победа, получавайки 182 места от общо 577 в Националното събрание на страната. На второ място се класира коалицията на президента Еманюел Макрон "Заедно за републиката" със 168 места. Дясната партия "Национално обединение" със съюзници от Републиканската партия спечели 143 места.

По този начин нито една политическа сила не постигна мнозинство, за да състави ново правителство.

Макрон прие оставката на министър-председателя Габриел Аттал, като отбеляза, че правителството в същия състав ще продължи да се занимава с "текущите въпроси", вероятно до края на Олимпийските и Параолимпийските игри. Той заяви, че ще е необходимо време за избор на нов министър-председател и съставяне на кабинет.