Няколко европейски държави работят върху откриването на съвместна дипломатическа мисия в Афганистан, която да позволи на техните посланици да се върнат в страната, каза френският президент Еманюел Макрон в рамките на обиколката си в страните от Персийския залив, цитиран от Reuters.

Западните страни все още уточняват как да се свържат с талибаните, които превзеха Афганистан в светкавично настъпление през август, докато водените от САЩ сили завършваха изтеглянето си.

Съединените щати и други западни страни затвориха посолствата си и изтеглиха дипломатите си, когато талибаните превзеха Кабул, след което екстремистите обявиха временно правителство, чиито висши членове са под санкциите на САЩ и ООН.

"Ние мислим за организация между няколко европейски държави... общо място за няколко европейци, което би позволило на нашите посланици да присъстват“, каза Макрон пред репортери в Доха, преди да се отправи към Джеда в Саудитска Арабия.

Съединените щати, европейските страни и други не са склонни официално да признаят доминираното от пущуните движение на талибаните, обвинявайки ги, че се отказват от обещанията за политическо и етническо приобщаване и защита на правата на жените и малцинствата.

"Това е различен демарш от политическо признание или политически диалог с талибаните... ние ще имаме представителство веднага щом можем да го отворим", каза той, добавяйки, че все още е необходимо да се изгладят проблемите със сигурността.

В изявление след разговорите с талибаните преди седмица Европейският съюз предложи скоро да открие мисия.

"Делегацията на ЕС подчерта, че възможността за установяване на минимално присъствие на място в Кабул, което няма да доведе до признаване, ще зависи пряко от ситуацията със сигурността, както и от ефективните решения на фактическите власти, които да позволят на ЕС да гарантира адекватна защита на своя персонала и помещенията“, се казва в съобщението.

Франция отделно обяви в петък, че е извършила мисия по евакуация в Афганистан с помощта на Катар, извеждайки повече от 300 души, предимно афганистанци, извън страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков