"Обучението на украинските пилоти ще започне незабавно. Франция също така ще обучи и оборудва цяла бригада от украинската армия, което се равнява на 4500 войници", обяви Еманюел Макрон, предава Le Figaro.

"Ние не сме във война с Русия и искаме да запазим контрола върху ескалацията", е заявил френският президент.

"Обучението на украински войници на нейна територия представлява ли ескалация? Не. Това е признаване на суверенитета на Украйна", е заявил Еманюел Макрон, който иска бързо да "финализира коалицията". "Това е легитимно искане от страна на Украйна и е в съответствие с нашата позиция: ние не сме във война с Русия, но напълно подкрепяме Украйна", е подчертал той.

"Русия сплашва нашето общество, за да не помогнем на Украйна. Бяхме прави да не се поддадем на сплашването на пропагандистите", е допълнил френският президент на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски.

"По отношение на инструкторите на територията на Украйна, говорихме за това на 26 февруари, ако си спомняте. Зеленски и неговият министър на отбраната ясно изразиха нуждите на Украйна. Днес Украйна мобилизира много повече хора и те ще трябва да бъдат обучени по-ефективно на украинска територия. Това е законна мярка", е коментирал още Еманюел Макрон.