Франция възнамерява да промени правилата на Шенгенското пространство, за да защити външните граници на ЕС и да постигне по-добра координация в борбата срещу нелегалната миграция. Това обяви в четвъртък френският президент Еманюел Макрон по време на представянето на приоритетите на Франция за шестмесечното му председателство на Съвета на ЕС, което започва през януари 2022 г.предава TACC.

"По време на нашето председателство ние ще инициираме реформата на Шенгенското пространство в две посоки. Първо, политическата администрация на Шенгенското пространство, за което, както и в случая с еврозоната, ще бъде създадена специална организация, в рамките на която ще се провеждат редовно срещи на ресорните министри. Освен това трябва да засилим контрола по външните си граници и да гарантираме тяхната защита – това е едно от ключовите условия за гарантиране на свободното движение в рамките на ЕС“, каза той.

"Второ, това е създаването на механизъм за спешна подкрепа в случай на криза на границата. Държавите, чиито граници се намират на външния край на ЕС, трябва да разчитат на пълната подкрепа на граничната агенция Frontex, <... > както и подкрепления на полицаи и жандармеристи от други държави от общността“, добави той.

Франция ще се стреми да гарантира европейски суверенитет по време на своето председателство на Съвета на ЕС, каза Макрон.

Превод и редакция: Юлиян Марков