Пресдедателят на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, придружен от първия вицепремиер на РСМ Артан Груби, министрите Бесими, Османи, Шакири, Бектеши, Нуредини и директорът на Държавното предприятие за държавни пътища Еюп Рустеми бяха приети в неделя в Косово от министър-председателя Албин Курти, придружен от министъра на образованието, науката и технологиите Арбери Нагавчи, министъра на финансите и труда Хекуран Мурати, министъра на околната среда и инфраструктурата, Либурн Алиу, министъра на отбраната Арменд Мехай и Началника на кабинета Луан Далипи, съобщава "Макфакс“.

На тази среща Ахмети и Курти са обсъдили ситуацията с пандемията в двете страни, ситуацията в здравните заведения и улесняването и премахването на мерките, ограничаващи трансграничното движение между страните.

Други дискусионни точки на тази среща са били пътят Тетово - Призрен, магистралата Прищина - Скопие, съвместното управление на границите, съвместният туристически център в Попова шапка и Брезовица, политическата ситуация в региона, диалогът между Скопие и София, Белград и Прищина и др.

Двамата събеседници обсъдиха и свързването на двете ни магистрали Прищина – Блаце – Скопие, проект с много приоритети и за двете страни и който се очаква да бъде завършен скоро.

Ахмети и Курти се договориха и за интензивни стъпки по отношение на съвместното управление на границите и съвместното представяне на туристическите съоръжения между Попова шапка и Брезовица.

Основна част от разговора между Ахмети и Курти е бил диалогът Косово-Сърбия, процес, който трябва да приключи възможно най-скоро с взаимно признаване между двете страни, за да се запази стабилността и просперитета на страната и за по-добро бъдеще на гражданите. Според двамата събеседници мястото на целите Западни Балкани е в голямото европейско семейство, където ще бъдат в траен мир, сигурност и стабилност.

Превод и редакция: Иван Христов