Македонското "и още седем малцинства“ в Албания, сред които се твърди, че е гръцкото, настояват с обща декларация за ново преброяване заради отчетения голям брой българи на последното, съобщава скопският телевизионен "Канал 5“.

Според тях в процеса е имало участие на, както казват, държавни служители и структури, без правомощия и законова обосновка, за което твърдят, че имат достоверни доклади. Те молят ЕС и Съвета на Европа да не признават резултатите. Иначе документът носи подписите на всички признати малцинства в Албания с изключение на българското, отбелязва медията.

"Представителствата на осем малцинства в Албания, с изключение на българското, защото България призна, че преброяването все още не е приключило, ние изразихме нашето мнение, че числата от преброяването са манипулирани и не показват истинската картина и настояваме Албания да проведе ново преброяване, за да се види реалното число. В резолюцията са записани и всички нарушения, които сме записали при преброяването. Ние като македонци изброихме всичко, което направи България по време на преброяването, всички намеси и опити за асимилация“ заяви Васил Стерьовски, президент на МАЕИ.

Стерьовски казва още, че очаква въпросът да бъде повдигнат в албанския парламент, а след това да бъде призован на среща в комисията по правата на човека. По думите му те ще поставят проблема пред европейските власти в Брюксел и Страсбург.

"Ще използваме всички законови инструменти. Разбрахме се с гръцкия депутат в албанския парламент въпросът да бъде поставен в парламента. Чакаме да ни извикат в подкомисията по правата на човека. Ще информираме отново Съвета на Европа и ЕП.Това беше конкретен пример как Албания допусна натиск от България, на която бяха дадени тези числа, които не са реални, това е преброяване на населението, за да не се спъва Албания по европейския път“, казва Стерьовски.