Релефът на местността в района на Покровск, Донецка област, е благоприятен за настъпателни действия на руските войски. Това заяви ветеранът от руско-украинската война майор от запаса на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Алексей Хетман в коментар за РБК-Украйна. В същото време теренът там не е удобен за отбранителни действия.

"Торецкото направление и Часов Яр – там врагът използва не по-малко сили, отколкото на Покровското направление. Релефът им помага да провеждат настъпателни действия там (на Покровско направление) по-успешно, отколкото на други места. Но натискът е същият“, казва той.

Хетман отбеляза, че Покровското направление е само 5% от цялата фронтова линия. Освен това от една трета до половината от всички военни сблъсъци се провеждат там.

"Затова има смисъл да се оттеглим по-близо до Покровск. Както разказват от местната военно-гражданска администрация, там са изградени мощни укрепления. Най-вероятно трябва да се опитаме да удържим отбраната там и да не пускаме врага в Покровск и по-нататък“, добави ветеранът.

Според него руснаците са напреднали на Покровско направление с 1 километър за няколко дни.