Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън заплашва да откаже подкрепата за ново финансиране на помощ за Украйна, освен ако Белият дом не се съгласи да засили сигурността на границата. Съответното Джонсън излага в писмо до директора на Службата за управление и бюджет на САЩ (отдел към изпълнителната канцелария на президента на Съединените щати) Шаланда Йънг, публикувано в социалната мрежа Х.

"Допълнителното финансиране за Украйна зависи от трансформиращи промени в законите за сигурност на границите на нашата страна“, пише Джонсън в текста.

В писмото той определя отворените граници на САЩ като "немислимо и неприемливо бедствие“ и настоява за "незабавен край на подобно безумие“.

"Администрацията на Байдън пренебрегва реалността, избирайки вместо това да се занимава с политическо позиране, вместо да се ангажира с републиканците в Конгреса, за да обсъдят логични реформи. Ние сме готови и желаем да работим с администрацията по стабилен пакет за сигурност на границите, който ще защити интересите на американските хора“, отбелязва Джонсън.

Председателят на Камарата на представителите не уточнява какви точно мерки за охрана на границата иска да постигне, но споменава закона за сигурността на границата. Документът предвижда изграждането на стена по границата с Мексико и ограничаване на възможността търсещите убежище да останат в САЩ. Това са предложения, на които демократите и администрацията на президента Джо Байдън се противопоставят.

Още през октомври президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да отпусне над 100 милиарда долара. Пакетът включва над 60 милиарда долара помощ за Украйна и финансиране за помощ за Израел.

Джонсън се противопостави на обединяването на помощта за Украйна и Израел в един пакет. Той внесе в Камарата на представителите законопроект с отделни средства за Израел и той бе подкрепен. Сенатът обаче отказа дори да разгледа инициативата. Членовете му подкрепят предложението на Байдън.

В понеделник, 4 декември, съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан заяви, че ако няма ново финансиране от Конгреса, САЩ няма да могат да прехвърлят оръжия на Украйна.