Щетите, нанесени на магистралата и железопътната мрежа в Централна Гърция от преминаването на бурята "Даниел“ миналата седмица, са внушителни и ще продължат сериозно да засягат пътуването между гръцката столица на юг и северния пристанищен град Солун, отбелязва електронното издание на вестник Kathimerini.

Операторът на Aegean Motorway потвърди в публикация в социалните медии, че участъкът от магистралата между Лариса и Солун остава затворен поради продължаващото оттичане на река Пиниос. Шофьорите, пътуващи между Атина и Солун, трябва да използват по-дългия маршрут през магистралите "Егнатия“ и "Йония Одос“ (Йонийска магистрала), се казва в съобщението.

В коментари в понеделник министърът на инфраструктурата и транспорта Христос Стайкурас изрази увереност, че движението ще бъде възстановено през следващите няколко дни, въпреки че пълният размер на щетите по пътя не може да бъде оценен, докато водата не се оттегли напълно.

Стайкурас обаче бе по-малко уверен относно възстановяването на железопътната услуга.

"Имаме големи щети по електрическо и механично оборудване, инфраструктура, надстройки и мостове по железопътната мрежа. Това означава, че ще бъде трудно да се възстанови напълно линията Атина-Солун през следващите няколко седмици. Съществуващата услуга до Домокос [от Атина] може евентуално да продължи и може да се използват автобуси от Лариса, но щетите са значителни“, призна министърът.