Президентът на Венецуела Николас Мадуро предупреди в сряда, че няма да се поколебае да призове населението за "нова революция“, ако бъде принуден от това, което той нарича "северноамерикански империализъм и фашистки престъпници“, предава CNN.

Коментарите на Мадуро идват на фона на смъртоносни протести в цялата страна след оспорваната победа на президентските избори, която САЩ и няколко други страни отказаха да признаят.

"Не бих искал да прибягвам до революция, казвам го тържествено от името на политическата власт, ние искаме да продължим пътя, който [Уго] Чавес очерта“, заяви Мадуро в Каракас по време на пресконференция с международни медии.

"Но ако северноамериканският империализъм и фашистките престъпници ни принудят, пулсът ми няма да трепне и ще призова хората към нова революция с други характеристики“, добави той.

Коментарите на президента идват само часове, след като говорителят на Националната сигурност на САЩ Джон Кърби призова Мадуро да "бъде откровен“ за изборите в неделя.

"Нашето търпение и това на международната общност се изчерпва в очакване венецуелските избирателни органи да се изявят и да публикуват пълните, подробни данни за тези избори, така че всеки да може да види резултатите“, заяви Кърби пред репортери в сряда.

Кърби отбеляза още, че САЩ и други нации споделят "сериозна загриженост от докладите за жертви, насилие и арести, включително заповедите за арести, които Мадуро и неговите представители издадоха днес (сряда) на лидери на опозицията“.

"Заедно с международната общност, ние наблюдаваме и ще реагираме по съответния начин“, увери Кърби.