Президентът на Венецуела Николас Мадуро официализира "новата карта на Венецуела", в която той включи спорната територия, контролирана от Гвиана, наричайки я новата венецуелска държава "Гвиана Есекибо", пише Revista Nacional Brasileña.

Според съобщенията Мадуро е назначил генерал Алексис Родригес Кабело за губернатор на територията и е наредил създаването на комисия за защита и възстановяване на Есекибо, както и създаването на регионален клон на венецуелската държавна петролна компания PDVSA, допълва France 24.

Седмица след спорния референдум, насърчаван от Венецуела за Есекибо, който е богат на петрол, напрежението продължава да нараства. Междувременно международната общност умножава призивите за успокояване на напрежението между двете съседни страни.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро подписа няколко указа на 8 декември, включително създаването на подразделение на  петролната компания PDVSA , за да "продължи да дава лицензи" за експлоатация на нефт, газ и минерали в "цялата" територия на страната и във "всички" морета на "Гвиана Есекиба".