Настоящият президент на Венецуела Николас Мадуро спечели президентските избори в страната, като е преизбран за трети шестгодишен мандат. Това обяви председателят на Националния избирателен съвет (НИС) на Венецуела Елвис Аморосо, предава ТАСС.

Резултатите след преброяване на 80% от гласовете показват, че Мадуро е подкрепен от 5 150 092 избиратели, или 51,2% от гласувалите. Основният опонент на Мадуро, кандидатът от крайнодесните партии Едмундо Гонзалес, получава гласовете на 4 445 978 избиратели, или 44,2% от гласувалите. За останалите осем участници в изборите са гласували общо 4,6% от избирателите.

Аморозо обяви, че забавянето на обявяването на изборните резултати е причинено от "атака срещу системата за предаване на данни“ на НИС.

Кандидатът на крайната дясна партия Гонзалес не е декларирал официално признаване на изборните резултати. Той бе един от двамата претенденти за поста държавен глава, които не подписаха Споразумението за признаване на президентските избори през юни 2024 година.