На 3 юли беше потвърдено, че частите на руската армия са унищожили един от останалите танкове M1A1 Abrams на украинските въоръжени сили в района на Авдеевка, като преди това са открили машината от разузнавателен дрон, пише Military Watch Magazine.

"Артилеристите от групата войски "Център“ с помощта на високоточен управляем снаряд "Краснопол“ са поразили пореден танк М1 Abrams на украинските въоръжени сили на Авдеевско направление в зоната на специална военна операция“, съобщава за успеха Министерството на отбраната на Руската Федерация. Прецизният удар добави към дългия списък на танковете Abrams, унищожени от прецизни артилерийски системи. В началото на май бяха публикувани кадри от дрон, на които се вижда как една от машините е унищожена от един високоточен артилерийски снаряд 2К25 Краснопол.

Украйна е получила общо 31 танка M1A1 Abrams от септември 2023 г., а след петмесечно забавяне танковете влязоха в бой за първи път в края на февруари. Първият от тях беше унищожен само три дни след първия потвърден бой на 23-ти. Това бе последвано от тежки загуби на още няколко машини.

В края на април украинската армия изтегли останалите Abrams от предни позиции поради опасения за тяхната уязвимост. Според репортаж на CNN от 29 май украинските военни са недоволни от работата на танковете, оплаквайки се не само от технически проблеми, включително уязвимостта на електронните компоненти към кондензация, но и от ниска устойчивост на руски огън.

Американски военен източник, цитиран от Associated Press, отбеляза, че поради напредъка на Русия в способностите за прицелване, "танк просто не може да премине през открит терен, без да бъде открит“. Друг източник отбелязва, че "руските дронове“ са затруднили танковете Abrams да "работят незабелязано, като същевременно избягват вражеския огън“. Заместник-председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ адмирал Кристофър Грейди предостави допълнителна информация за решението на украинската армия, като заяви пред AP: "С напредването на конфликта масовите концентрации на бронетехника в лицето на широко разпространените безпилотни авиационни системи може да са неефективни и рисковани".

Освен от артилерията, танковете Abrams също претърпяха загуби от безпилотни самолети, ръчни противотанкови оръжия и танкови оръдия Т-72 по време на многобройни битки. Тези загуби засилиха безпокойството сред други оператори на Abrams по света, тъй като репутацията на танка вече беше опетнена от неутешителното представяне на иракската армия срещу противотанкови оръжия през 2010 г.