На 11 август руските въоръжени сили съобщиха за поразяването на три батареи от системата за противовъздушна отбрана Patriot и радарна станция AN/MPQ-65 в Украйна. Не се разкриват нито местата на ударите, нито видовете използвани оръжия. За разлика от редица предишни съобщения за унищожаването на системи Patriot, на обществеността също не бяха предоставени потвърждаващи кадри, пише Military Watch Magazine.

Системите за противовъздушна отбрана Patriot се превърнаха в приоритетни цели за руските войски от средата на 2023 г., малко след началото на доставките за Украйна през май същата година. Системите са дарени от Германия, Нидерландия и САЩ, като се очакват допълнителни доставки от Испания и отново САЩ.

Сложността на системите и годините обучение, необходими за тяхното обслужване, накараха анализаторите да заключат, че западните изпълнители ще играят основна роля в управлението и поддръжката. Доставката на системи Patriot за източноевропейската държава се превърна в приоритет за Запада поради сериозното изчерпване на съветската мрежа за противовъздушна отбрана на Киев, състояща се от С-300 и "Бук“. Преди това Украйна имаше най-големия арсенал от ракети земя-въздух в Европа.

Може би най-ясните публикувани досега кадри от унищожаването на системите Patriot се появиха на 10 март. На тях се вижда как ден по-рано балистична ракета Искандер-М, въз основа на данни от работещи наблизо безпилотни летателни апарати, нанася прецизен удар по батареите Patriot и придружаващата система С-300. Това се случи близо до село Сергеевка в контролираната от Киев част на Донецка област. Анализаторите на Forbes отбелязаха тогава, че в резултат на успешния удар "въздухът над Източна Украйна е станал много по-безопасен за руснаците“, тъй като унищожаването на системите за противовъздушна отбрана направи възможно за тях да нанасят удари по украинците съвсем безнаказано.

Оттогава бяха публикувани нови кадри от успешни удари на "Искандер“ по Patriot. Загубата на системите е особено чувствителна за Киев поради глобалния им недостиг. Освен това дори собственият арсенал на американската армия се намалява: ситуацията се влоши от внезапния скок в търсенето на тези системи от октомври 2023 г. след ескалацията на атаките срещу американски военни цели в Близкия Изток.