Висши украински офицери се оплакват от ограничените възможности на доставената от Франция броня на фронтовата линия в продължаващата война на страната с Русия, като защитата на колесния танк AMX-10RC се смята за недостатъчна за операции на фронтовата линия и води до ненужна смърт на екипажа. Неназован украински офицер, цитиран от AFP, идентифициран само с позивната си "Спартанец“, заяви относно възможностите на превозните средства: "За съжаление имаше един случай, когато екипажът загина в машината. Имало е артилерийски обстрел, а снаряд е избухнал близо до танка. Фрагментите пробиха бронята и комплектът боеприпаси детонира“. Неговото изявление показва, че те могат да бъдат пробити, без да претърпят директни удари, което е особено ограничаващо за операции в зона на конфликт с висока интензивност. "Оръжията са добри, устройствата за наблюдение са добри, но за съжаление има тънка броня и е непрактично да се използват на предната линия“, добави офицерът, призовавайки"просто да не изпращате машини, за да бъдат унищожени, Смятам, че е непрактично и ненужно, защото е риск преди всичко за екипажа“. Освен лошата защита на бронята, френските колесни танкове са измъчвани от чести повреди, пише Military Watch Magazine в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Франция е една от многото европейски страни, чиито възможности на оборудването бяха жестоко критикувани, след като пристигнаха в Украйна, като германските и особено италианските оръжия се разглеждат като лошо качество. Италианската 120-милиметрова минохвъргачка Mod63, например, беше описана в украински доклади в края на 2022 г. по следния начин: "Те са много по-лоши от съветските им еквиваленти от Втората световна война… Днес ние едва успяваме да изстреляме два изстрела в минута, които не прелитат повече от 3- 4 км, по-малко от половината от очакваното." През април 2023 г. Министерството на отбраната на Украйна установи, че нито една от 20-те наскоро доставени италиански самоходни гаубици M109 не е използваема. Германските оръжия също бяха подложени на критика, като Der Spiegel съобщи в края на юли, че самоходните оръдия Panzerhaubitze 2000, считани от няколко западни източника за най-мощните в света, са показали значителни признаци на "износване“ само след месец в експлоатация.

Качеството на въоръженията от множество европейски държави оставя много да се желае, особено в сравнение с общо взето задоволителното оборудване, предоставено от Съединените щати, като украински източници са коментирали много положително активи като гаубиците M777. Забележително изключение са американските бойни превозни средства M2 Bradley, които, подобно на френския AMX-10RC, доказаха, че имат много ограничена жизнеспособност поради ограничената си броня - въпреки че основната роля на превозвач на персонал, а не колесен танк, прави това по-малко критично проблем. Европейските отбранителни индустрии отбелязаха значителен спад в позициите си след края на Студената война, позволявайки на по-конкурентни съвместими с НАТО продукти от чужбина като южнокорейската артилерия K9 и танкове K2, израелските системи за противовъздушна отбрана David's Sling и американските изтребители F-35 бързо да се разширят техните пазарни дялове на континента.