Украинските военновъздушни сили ще получат две бордови системи за ранно предупреждение и бойно управление Saab 340 от Швеция. Те ще формират най-голямата част от пакета за помощ от Стокхолм на стойност 1,25 милиарда долара, пише Military Warch Magazine в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Системите AWACS използват по-големи радари Erieye, които могат по-добре да контролират бойното пространство от въздуха, да предупреждават за идващи заплахи и в някои случаи дори да насочват бойни ракети въздух-въздух към цели. Изчислението е, че в Украйна тези самолети значително ще увеличат потенциала на новия флот от изтребители F-16 и Mirage 2000. Saab 340 обаче е един от най-консервативните и най-малко мощни самолети AWACS в експлоатация и отстъпва по възможности на.водещите световни модели, като американския E -7 и китайския KJ-500. Но тъй като F-16 и Mirage 2000 са оборудвани с едни от най-малките радари от всеки клас изтребители, а тези, доставени на Украйна, са оборудвани с остарели радари с механична решетка от Студената война, шведските системи AWACS могат значително да подобрят тяхната осведоменост за ситуацията.

Saab 340 има потенциала да намали разликата в ситуационната осведоменост с модерните руски изтребители като Су-30СМ и Су-35, чиито радари са не само близо четири пъти по-големи от тези на F-16, но и десетилетия по-модерни благодарение на антенна решетка с електронно сканиране.

Ситуацията във въздушното пространство над Украйна обаче повдига сериозни въпроси относно целесъобразността на експлоатацията на голям и неманевреен самолет с висока стойност без стелт функция, тъй като обхватът му и обхватът на руските въздушно-космически сили поставят под сериозно съмнение перспективите му за оцеляване. Западни източници твърдят, че въпреки сериозните ограничения в парка от изтребители и възможностите за противовъздушна отбрана, Украйна е свалила два руски самолета A-50 AWACS . И това е въпреки значителната стратегическа дълбочина на Русия, благодарение на която самолетите имат много по-голям обхват на действие и възможност за отстъпление в случай на заплаха! Saab 340 в небето над Украйна ще се изправи срещу много по-големи и по-боеспособни въздушни сили, както и по-широк арсенал от оръжия земя-въздух, като същевременно ще има много по-малка способност за отстъпление и разполагане на бази в обсега на руските удари.

Русия демонстрира възможностите на своите ракети въздух-въздух и земя-въздух с голям обсег, оптимизирани за атаки срещу цели с висока стойност, като системите AWACS. Това се отнася преди всичко за ракетите Р-37М, разположени на самолетите Су-35 и МиГ-31, както и ракетите 40Н6, разположени на системите за ПВО С-400.

Р-37М е голяма ракета с впечатляващ обсег от 400 км и скорост от 6 Маха. Тя е проектирана да заплашва както изтребители, така и поддържащи самолети, но е особено опасен срещу последните. Ракетата е преминала обширни бойни изпитания в Украйна и е разположена на прехващачи МиГ-31БМ, оборудвани с най-големите радари въздух-въздух в света. Това означава, че те могат да насочват ракети към цели на разстояние над 400 км без поддръжката на други сензори. През януари 2023 г. Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че P-37M е била ефективно използвана за унищожаване на украински самолети на разстояние над 200 км. С изключение на китайските PL-XX, този клас ракети се считат за ненадминати в целия свят.

Подобно на Р-37M, уникалната ракета 40Н6 може да поразява цели на разстояние до 400 км и има уникална траектория, която се издига до височина в близкия космос, преди да се спусне директно към целта - това осигурява безпрецедентно унищожаване зад хоризонта дори на нисколетящи цели. Използването на една от тези ракети срещу украински цели беше съобщено за първи път от надеждни източници на 7 ноември 2023 г. Тъй като С-400 е разположен в рамките на международно признатите граници на Украйна и МиГ-31 продължава да играе централна роля във военните усилия на Русия, Saab 340 ще бъде изключително уязвим. Остарелите F-16 и Mirage 2000, с много по-малък обсег на противовъздушно оръжие, имат изключително скромни възможности да им осигурят защита - особено срещу самолети, чийто радиус на поразяване е почти четири пъти по-голям от техния (и със значителни количествени и технологични предимства).