На фона на застоя в контраофанзивата на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) европейските съюзници на Киев оказват все по-голям натиск върху САЩ да разрешат реекспорта на изтребители F-16 за ВВС на Киев. Но министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин остава скептичен относно ефективността от доставките на бойните самолети, коментират в редакцията на американското издание Military Watch Magazine.

Според нови доклади на вестник The Washington Post официалните лица на САЩ са изразили загриженост, че дългоочакваната офанзива на ВСУ срещу руските позиции, започнала в началото на юни, не е дала значителни резултати. Отбелязва се, че Вашингтон изисква от Киев решителен пробив с помощта на сложни настъпателни маневри. В същото време западни официални лица критикуват Украйна заради това, че съсредоточава усилията си върху битките на изтощение, вместо върху провеждането на комбинирани операции, които биха включвали едновременно танкове, бронирани превозни средства, пехота, артилерия и самолети.

Според неотдавнашна оценка на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната досегашните украински атаки са били посрещани с "потискащ артилерийски огън, противотанкови ракети, боеприпаси и стрелба от хеликоптери“, което е донесло значителни загуби на  ВСУ. Докладите за акцента на Киев върху тактиките за изтощението на врага идват на фона на вълна от украински, западни и руски съобщения, че ВСУ хвърлят едва обучени наборници в "месомелачки“, където продължителността на живота понякога е по-малко от четири часа.

Докато украинската офанзива е в застой, европейските съюзници на Киев оказват все по-голям натиск върху САЩ да разрешат реекспорта на изтребители F-16 за оборудване на украинските ВВС от страни като Нидерландия и Норвегия. Въпреки това, според неназован американски служител, цитиран от The Washington Post, F-16 е малко вероятно да обърне войната в полза на Украйна, до голяма степен поради силата на руската мрежа за противовъздушна отбрана. Въпреки че е гръбнакът на западната авиация и се използва от почти половината от страните от НАТО, F-16 влезе в експлоатация преди 45 години и в настоящия момент му липсват ключови технологии – като например стелт, необходим за избягване на удари на далечни разстояния.

"Западните самолети няма да свършат много работа", казва източник на Washington Post. Изтребители от четвърто поколение, сравними по своите възможности с F-16, вече бяха на въоръжение в Украйна, но се оказаха много уязвими за атаки на далечни разстояния – от изтребители Су-35, МиГ-31 и от системите С-400, разположени в Беларус.

На 18 юли самият министър на отбраната на САЩ Лойд Остин изрази съмнения относно ефективността на доставките на F-16 в Украйна: "Нека направим сметката. Десет F-16 струват 2 милиарда долара, а руснаците имат стотици самолети от четвърто и пето поколение. Това ще отнеме години. Това ще изисква много повече милиарди, отколкото вече са разпределени“.

Последният F-16 Block 70/72, закупен от Тайван, струва приблизително 120 милиона долара, въпреки че йорданските ВВС платиха 350 милиона долара на брой за същия самолет - мнозина подозират, че има корупционна следа. Самолетите F-16, които ще получи Украйна, са много по-евтини, но и по-малко ефективни. Това са изтребители от епохата на Студената война, които постепенно се извеждат от европейските флотове и могат да бъдат доставени на изгодни цени. Въпреки това, тяхната авионика, сензори и оръжия изостават с няколко десетилетия. И все пак, с бързото изчерпване на наземната противовъздушна отбрана на Украйна, за което предупреждават както от американски, така и от украински източници, мнозина смятат, че въздушните трансфери ще помогнат за проблемите на украинските военни.