"По непотвърдени данни от редица европейски източници атака срещу военновъздушна база в Украйна е унищожила четири новодоставени изтребителя F-16, пише Military Watch Magazine.

"Фокус" ​​представя превод на материала без редакторска намеса 

Съобщението е последвано от данни от руски източници, според които балистични ракети "Кинжал" са били изстреляни по летище в Страконстантинов в Западна Украйна. "Кинжал" е сравнително рядко използван и високотехнологичен клас ракети, изстрелвани от въздуха, който обикновено е запазен за използване срещу цели с висока стойност, много често включващи новодоставена военна техника на НАТО. За разлика от украинските изтребители от съветски тип, F-16 не могат да се разполагат от импровизирани или по други не добре подготвени летища, което налага по-големи ограничения върху броя на съоръженията, от които могат да се разполагат.

Дълго време се очакваше, че това ще направи самолетите по-лесни за поразяване, особено в сравнение с МиГ-29, които преди това съставляваха гръбнака на украинския флот и имаха едни от най-добрите в света характеристики при излитане и кацане.

Първите F-16 са доставени на Украйна на 1 август, а първият е загубен на 26 август - като това е потвърдено три дни по-късно. Съобщенията за причината за загубата са много противоречиви. Въпреки че днес се произвеждат съвременни F-16 Block 70/72 със забележителни възможности, обещаните на Украйна F-16, включително вече доставените F-16AM/BM на датските ВВС, са особено остарели варианти от епохата на Студената война. Счита се, че те нямат никакъв реален шанс във въздушен бой срещу руските изтребители от 21-ви век с радари с фазирана решетка и модерни системи за заглушаване, но се очаква да бъдат полезни като платформи за нанасяне на ракетни удари с голям обсег по руска територия - които могат да бъдат изстреляни далеч зад украинските линии.

Дания и Нидерландия изрично са разрешили на Украйна да използва своите F-16 за такива дълбоки удари, а Съединените щати обмислят да предоставят на Украйна крилати ракети AGM-158 JASSM с въздушно изстрелване с голям обсег от 400 км, за да улеснят такова насочване. Тъй като членовете на НАТО са изчерпали запасите си от МиГ-29, придобити от Съветския съюз, остарелите варианти на F-16 са единствените налични изтребители, които могат да бъдат използвани за увеличаване на ракетните атаки срещу Русия.