Производството на газотурбинни двигатели за основния танк на Русия Т-80 е възобновено в Калужския двигателен завод, съобщиха руски държавни медии. Потвърдено е, че многогоривният газотурбинен двигател ГТД-1250 е в серийно производство и този най-съвременен представител на семейството ГТД-1000 е предназначен за инсталиране на най-новата версия на T-80 - T-80БВМ. Двигателят може да работи с дизел, керосин, бензин и различни смеси - ценна способност поради риска, че във военно време доставката на едно или повече горива на фронтовата линия може да бъде нарушена, пише Military Watch Magazine в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Новината за това съвпадна с посещението на министъра на отбраната Сергей Шойгу в танковия завод Омсктрансмаш, който до средата на 90-те години произвеждаше Т-80, а днес отговаря за техния ремонт и модернизация. След избухването на пълномащабни военни действия между руските и украинските сили през февруари 2022 г. съоръжението е ремонтирало стотици Т-80, идващи от складове, като само сравнително малък брой съветски Т-80 са в експлоатация по това време поради високи експлоатационни разходи в сравнение с по-икономичните Т-72 и Т-90.

Поради високата им цена, газотурбинните двигатели се използват само на танковете Т-80 и американските танкове M1 Abrams, докато други класове, включително Т-72 и Т-90, са оборудвани с конвенционални дизелови двигатели, които са значително по-евтини както за производство, така и за поддръжка. Това беше основната причина, поради която руското министерство на отбраната, на фона на желанието да намали разходите след края на Студената война, ги предпочете пред Т-80. Многобройни фактори обаче сочат, че опитът с Т-80 в украинския театър на военните действия е принудил Министерството на отбраната да преразгледа предишната си оценка за икономическата ефективност на този клас в сравнение с руските аналози – през септември държавните медии съобщиха, че работата е започнала в Омсктрансмаш за подновяване на производството на Т-80 след почти три десетилетия. Той ще допълни сегашното производство на Т-90М и новото поколение Т-14 в Уралвагонзавод. Това също така отваря възможността за разработване на нов, силно подобрен вариант на T-80 - потенциално оборудван с конструктивни характеристики като необитаем купол и бронирана капсула на екипажа, наблюдавани на нереализирани прототипи от 1990-те години.

Руската армия продължава да получава нови танкове Т-80БВМ, а докладите от украинските фронтове показват високата им характеристики. Един от командирите на танкова част от руските въоръжени сили, участвал в битки с части от въоръжените сили на Украйна, включително такива, оборудвани с германски Leopard, в интервю за местни медии подчерта високата проходимост на руските танкове в сравнение с техните европейски аналози. : "Да кажем, че същите Leopard затъват в калта, те непрекъснато, постоянно затъват, наблюдаваме това от хеликоптери, докато ги изваждат. Нашата машина има газотурбинен двигател, не се страхува нито от кал, нито от киша, лети над всички дупки. Това е разликата, тя позволява на нашите танкови части да действат при всякакви метеорологични условия, да подкрепят пехотата и да работят върху вражески окопи и землянки, без да забавят темпото.

Освен предимствата си в мобилността и проходимостта, газотурбинният двигател T-80БВМ се оценява и заради способността му да стартира бързо при силни студове. Това стана основният аргумент в полза на поддържането на този клас танкове в експлоатация до 2022 г.: газотурбинните двигатели се представиха отлично при работа в Арктика, докато често отнема повече от половин час за загряване и стартиране на дизелови двигатели при студове под -20 градуса.