Авиационният завод в Комсомолск на Амур в Далечния изток откри нови съоръжения, предназначени специално за разширяване на производството на изтребителя от пето поколение Су-57. Откриването на новите съоръжения съвпада с 90-ата годишнина на завода и също така ще позволи по-нататъшни тестове на горивната система и авиониката на изтребителя, пише Military Watch Magazine в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

В момента Авиационният завод в Комсомолск на Амур произвежда изтребители Су-35 и Су-57, като производството на последните се разшири значително: доставките през 2023 г. възлизат на 12 самолета срещу шест през предходната година. Очаква се през 2024 г. производството да нарасне до 20 изтребителя Су-57, а през следващите години може да надхвърли 30 самолета. Очаква се флотът от Су-57 да достигне 76 изтребителя през 2027 г. спрямо 22 днес, като редица непотвърдени доклади предполагат, че дотогава може да бъдат изнесени допълнителни самолети - така че ескадрила от 14 изтребителя може да бъде доставена на Алжир.

Коментирайки разширяването на производствения капацитет на Су-57, ръководителят на държавната Обединена авиостроителна корпорация Юрий Слюсар отбеляза: "Техническото преоборудване и разширяването на производствения капацитет на завода Комсомолск е многогодишна инвестиционна програма с привличане голямо държавно финансиране и инвестиране на собствени средства на корпорацията. Така създадохме най-модерното и мащабно високотехнологично производство за най-модерните авиационни системи“.

Още на кадри от 2020 г. е видно, че в производството на самолета наистина са включени модерни технологии, включително гарнитури с добавена реалност, които позволяват на работниците да възприемат компютърно генерирана информация "в допълнение към“ реалното зрение, което им позволява да решават производствени проблеми . Въпреки че много остава несигурно относно степента на стелт на Су-57, първоначалните критики в западния свят бяха базирани до голяма степен на наблюденията на прототипите. Производствените самолети, макар и много по-малко стелт от най-модерните китайски и американски изтребители от пето поколение, все пак показаха значително подобрение в производственото качество и намаляване на ефективната повърхност на разсейване.

Що се отнася до по-нататъшния производствен капацитет на Су-57, директорът на авиационния завод в Комсомолск на Амур Александър Пекарш казва следното: "Нашата задача е да пуснем този корпус в експлоатация възможно най-бързо, тъй като на следващия етап се планира реконструкция на съществуващия хангар за тестване на авиационни системи. Предвижда се и по-нататъшно разширяване на капацитета на предприятието. С подкрепата на държавата ще бъде изграден третият етап от галваничното производство и ще започне основна реконструкция на други мощности на предприятието. Той добави, че новите промишлени съоръжения в Комсомолск на Амур ще направят процеса на производство на необходимия брой самолети по-технологичен и ефективен.

Очаква се разширеното производство на Су-57 да позволи на руската промишленост постепенно да прекрати производството на изтребителите Су-30 или Су-35 (и вероятно и двата), тъй като вътрешните поръчки ще се фокусират върху новия изтребител от пето поколение и изтребителя-бомбардировач Су-34. Програмата Су-57 изостава значително от графика: влизането в експлоатация беше планирано за 2015 г. и първоначално се очакваше 50 изтребителя да влязат в експлоатация до края на 2020 г., последвани от 200 до 2025 г. Въпреки това първият пълен полк от 24 изтребителя вероятно ще се формира едва през 2024 г. Въпреки тези недостатъци обаче, Су-57 остава най-задълбочено изпитаният в бойни действия самолет от своето поколение и от началото на 2022 г. се използва за операции в украинския театър на военните действия - включително за нанасяне на прецизни удари, потискане на противовъздушната отбрана на противника и дори участие във въздушни битки.