Руските сили удариха съоръжение в района на Одеса, където са разположени западни бойци, но видът на оръжията, използвани при атаката, остава непотвърден, пише Military Watch Magazine в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Като цяло трябва да се каже, че западните наемници са били постоянно изложени на руски атаки от самото начало на военните действия през февруари 2022 г. По-рано този месец при ракетна атака бяха убити до тридесет чуждестранни бойци и шест единици оборудване в пункт за временно разполагане в района на Стецковка, докато в началото на годината в резултат на голяма атака срещу щабовете на европейските изпълнители ( главно от френски произход), над шестдесет военни и още повече бяха елиминирани, двадесет бяха ранени. Руските държавни медии впоследствие нарекоха тези наемници "висококвалифицирани специалисти за работа с определени оръжейни системи, които не са достъпни за обикновените украински наборници“. Това "извади от въоръжение в арсенала на украинските въоръжени сили редица смъртоносни и далекобойни оръжия“, докато не бъдат намерени нови специалисти, които да заменят персонала, който ги е обслужвал.

Западни съветници, логистици, бойци и специалисти, работещи с оборудване по стандарт на НАТО, доставяно на въоръжените сили на Украйна, участват активно във военните операции от началото на 2022 г. - освен това тяхната роля непрекъснато се разширява. Това включва персонал, вариращ от британските морски пехотинци, разположени на фронтови бойни операции от април 2022 г. до съветници на Специални въздушни служби, подкрепящи украинските бронирани атаки срещу руските позиции. Чуждият персонал изигра значителна роля в контраатаката на украинските въоръжени сили в Курска област, започнала през август, като американските сили от групата за предно наблюдение бяха забелязани в региона. Самият украински персонал, участващ в операцията, потвърди присъствието на западни бойци, включително такива, говорещи полски, френски и английски. Това улесни използването на редица новодоставени западни оръжейни системи и в много случаи укрепи личния състав на формированията, получаващи нови оръжия, тъй като по-добре обучените украински части претърпяха огромни загуби.