Мнозина експерти са убедени, че произведеният в Русия танк Т-90М уверено превъзхожда конкурентите си западно производство. Едно от безспорните предимства са размерите му – Т90М е с две трети от габаритите на европейските и американските си "колеги“, коментират в редакцията на специализираното издание Military Watch Magazine.

След съобщенията за значителни бойни успехи в Украйна, президентът на Руската федерация Владимир Путин нарече руския боен танк Т-90М "Прорив“ най-добрият по рода си в света. "Днес можем да кажем, че Т-90 е най-добрият танк в света. Веднага щом влезе на позиция, другите просто няма както да направят. Освен това има по-добра защита“, подчерта руският президент. Като пример той цитира случай, в който Т-90М е издържал взривяването на фугасна мина - вероятно на територията на Украйна: "Бе ранен един човек, но не от боен снаряд, а защото машината е подскочила. Танкът е останал в изправност“.

Путин не е първият в руското ръководство, който дава висока оценка за Т-90М. През март Дмитрий Медведев, бивш президент и премиер, а сега заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, заяви: "Абсолютно очевидно е, че същият танк Т-90М "Прорив“ сега е най-добрият в света. В света! Той със сигурност е по-добър от Leopard, по-добър от Challenger, по-добър от Abrams - включително по отношение на своите тактически и технически данни, дори в такъв компонент като маса“.

Т-90М влезе на въоръжение в руската армия през април 2020 г., два месеца след приключването на държавните изпитания, а ескалацията на конфликта в Украйна през февруари доведе до увеличаване на покупките до хиляди единици, въпреки че руската армия първоначално планираше да придобие само няколко дузини от поточната линия. Планираните темпове на производство се оценяват на повече от 1300 танка годишно - и това е в допълнение към малък брой по-модерни танкове Т-14, които все още не са официално влезли в експлоатация. По този начин Т-90 ще формира гръбнака на руските бронирани сили, а конфигурацията на бронята му в края на 2022 г. е в основата на пакета за модернизация на по-старите танкове Т-72, ​​които вероятно ще получат обозначението Т-72Б4.

Най-забележителните характеристики на T-90M включват солидна основна броня, широко използване на динамична HEAT защита на бронята, усъвършенствано управление на огъня и термовизионни прицели, включително отделен термичен образ и цифров дисплей за командира, като по този начин се коригира забележим недостатък на предишни руски танкове. Огневата мощ също е значително подобрена в сравнение с предшествениците ми, като T-90M получава нов автомат за зареждане и основно оръдие, съвместимо с по-дълги бронебойни снаряди. Разделянето на боеприпасите и екипажа благодарение на новата защита на автоматичния товарач от тип карусел също значително увеличи жизнеспособността, както се вижда от липсата на вътрешни експлозии, наблюдавани при T-90M, които са били улучени в Украйна.

Огневата мощ, сензорите и бронята на корпуса на Т-90М го поставят в различна лига от другите руски бронирани машини. Мнозина дори вярват, че той уверено превъзхожда конкурентите  западно производство. Безспорното предимство на Т-90М са размерите - около две трети от западните аналози (докато теглото на германските и американските машини може да достигне до 70-80 тона) - следователно по-малък разход на гориво и необходимост от поддръжка, по-лесно транспортиране. Освен това руският танк е по-малка мишена за вражеските стрелци и може да се използва по пътища и мостове, построени за цивилни превозни средства - нещо, с което може да се похвали западен танк.

T-90M също се възползва от намален екипаж на автоматичния зареждач от трима души. За сравнение германските, американските и британските танкове изискват по четирима души. Освен това допринася и за скорострелността. Въпреки това, с всички значителни предимства на Т-90М пред западните бронирани превозни средства, позицията му в сравнение с най-новите китайски и южнокорейски танкове - например Тип 99А и К2 Black Panther - вече не е толкова силна.

Възможностите на K2 са особено важни за интересите на сигурността на Русия, тъй като членовете на НАТО Полша и Турция планират да придобият около 1000 корейски танка - не само много по-боеспособни, но и достъпни в сравнение с техните западни аналози. K2 е разработен, наред с други неща, като се вземе предвид корейският опит в експлоатацията на T-80У и T-80УК, придобити през 90-те години на миналия век, по това време най-модерните в арсенала на руската бронирана техника. K2 също имат оборудване за подводно управление, което им позволява да се движат през водни препятствия по дъното, както и автоматични товарачи и екипаж от трима души - отличителни белези на съветски и руски модели. Подобно на Т-90, те са относително леки, изискват минимална поддръжка и могат да се движат по граждански пътища и мостове.

K2 има редица предимства - включително уникални снаряди с много голям обсег с парашут и радари за подобрена ситуационна осведоменост. Но цената на корейския танк е 3-4 пъти по-висока от тази на Т-90М и предвид много по-малкия мащаб на производство се очаква, че до момента, в който те бъдат масово разположени в Европа, следващото поколение Т-14 вече ще го конкурира - въпреки всички сериозни забавяния, с които Русия се сблъска при въвеждането му в експлоатация.

В резултат на това отговорът на въпроса кой танк се смята за "най-добрият“ до голяма степен зависи от задачата: по-простите превозни средства, включително модернизираните Т-55, все още се използват широко за операции срещу бунтовници, докато оптимални за боеве в планински райони се считат севернокорейският Pokpung Ho и китайския Type 15. В същото време T-90M осигурява разумен баланс между противопехотни и противотанкови способности, мобилност, транспортируемост, защита и лекота на логистиката. Всичко това го прави основен претендент за титлата "най-добър“ танк за всички сценарии - дори и безспорен победител, както твърди руското ръководство.