Кадрите, публикувани на 26 февруари, станаха първото доказателство за унищожаването на танк M1A1 Abrams на украинските въоръжени сили. Танкът е поразен от дрон камикадзе и е получил поне едно попадение от преносим противотанков гранатомет. Това се случи в Бердичи, северозападно от Авдеевка, ключов град в Донбас, наскоро изоставен от украинските въоръжени сили след огромни загуби. Танкът беше унищожен само три дни след като на 23 февруари се появиха първите потвърдени съобщения за прехвърляне на Abrams на фронтовата линия. Освен това се твърди, че машината е прекарала по-малко от седмица на фронта, а вероятно само три дни. Кадри от дрон показват, че на унищожения танк е изгорял двигателният отсек и боеприпасите, пише Military Watch Magazine.

По-рано се предполагаше, че паркът от украински Abrams бързо ще започне да търпи загуби на фронтовата линия срещу руските войски. Преди това M1A1 показаха много скромна издържливост в служба на иракската армия в битки с несравнимо по-ниска интензивност. Дори по-добре бронираните британски танкове Challenger 2, чиято защита, за разлика от Abrams, не беше значително облекчена преди изпращането им в Украйна, също бързо претърпяха загуби, когато влязоха в първия си бой през август 2023 г., отбелязва изданието.

Моделите, изпратени в Украйна и Ирак, както и тези, които служат в самата американска армия, се отличават с липсата на броня от обеднен уран. Остава обаче неясно дали унищоженият Abrams наистина е първият от модела си, унищожен в Донбас. На публикувани по-рано кадри една от машиниите стои отстрани на пътя. Въпреки че не беше възможно да се установи със сигурност дали е бил ударен или просто изоставен, необичайното му положение за бойна зона кара мнозина да вярват, че танкът е бил повреден в битка.