На 13 декември изтребителите МиГ-31К на руските въздушно-космически сили нанесоха мощен удар с балистични ракети срещу украински военно-промишлени обекти, по-специално предприятия, произвеждащи 155-мм и 152-мм артилерийски снаряди, и цехове за производство на безпилотни летателни апарати. Фабрики за производство на барут и 125 мм танкови снаряди също бяха атакувани. Руското министерство на отбраната подчерта, че всички удари са били успешни, пише Military Watch Magazine в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Тъй като по-голямата част от артилерията и бронираната техника на Украйна използват боеприпаси от съветски тип, западните съюзници на Киев са изправени пред сериозни трудности при опитите си да доставят на страната 155-, 152- и 125-милиметрови боеприпаси, тъй като такива снаряди не се произвеждат масово в западните страни. Тоест неутрализирането на тези военно-промишлени съоръжения може значително да влоши и без това острия недостиг на боеприпаси, който се наблюдава в различни подразделения на въоръжените сили на Украйна - от артилерия до елитни механизирани бригади.

Способността на руската армия да нанася удари с балистични ракети срещу украински цели се е увеличила значително благодарение на скока в производството на ракети с въздушно базиране "Кинжал“ и ракети "Искандер-М“, като и в двата случая показателите за производството са няколко пъти по-високи от нивата преди конфликта. Освен това Русия също е закупила балистични ракети от Северна Корея, като севернокорейската KN-23B се счита за една от най-опасните тактически балистични ракети, налични в Европа, заявиха от Белия дом.

Ударът от 13 декември беше подкрепен от дронове и крилати ракети. От края на 2022 г. руските въоръжени сили все повече използват ирански дронове Shahed-136, които от 2023 г. се произвеждат в Русия по лиценз под името Герань-2. Според съобщения в украинската преса руските сили са изстреляли около 40 ракети, които са поразили цели в Днепропетровск и Сумска област.

Ракетите Х-47М2 "Кинжал" редовно се използват за поразяване на високоприоритетни цели, включително позиции в крайния запад на Украйна, тъй като имат много по-голям обсег от другиte руски тактически балистични ракети. "Кинжал“ е способен да поразява цели на разстояние до 2000 километра от точката на изстрелване благодарение на огромната кинетична и гравитационна потенциална енергия, предадена на ракетата от изтребителите МиГ-31К, които са най-бързите и високо летящи пилотирани бойни самолети в света.

Изтребителите МиГ-31 могат да достигнат скорости над 2 Маха - най-високата крейсерска скорост от всички изтребители в света - и са способни да летят и да използват всичките си оръжия дори в близкото до Земята пространство. Подобни летателни характеристики, съчетани с много висок полезен капацитет, правят МиГ-31 оптимален самолет за разполагане на ракети "Кинжал".

Подобно на корейската KN-23B, както и ракетите за Искандер-М, които бяха взети за основа на разработването му, "Кинжал“ има понижена полубалистична траектория, развива много висока скорост в крайната част на траекторията и има възможност за маневриране през целия полет. Взети заедно, тези три фактора правят прехващането на "Кинжалите“ изключително трудна задача.

Президентът Джо Байдън изрази общото мнение за този клас ракети, когато каза през март 2022 г. – малко след първото им използване – че те са практически "неудържими“. Докато украински източници продължават да твърдят, че дарените от Америка батареи Patriot са свалили значителен брой от тези ракети, анализаторите сериозно се съмняват в това, посочвайки присъщите ограничения на Patriot, както и разширените възможности на "Кинжал“.

Ракетните системи Patriot многократно са демонстрирали неспособността си да прихващат дори най-обикновените балистични ракети. По време на Войната в Персийския залив и по време на атаката на Йемен с балистични ракети през 2017 г. срещу Саудитска Арабия имаше много доклади за успешно отблъскване на големи атаки с ракети Patriot, но по-късни разследвания показаха, че тези американски системи напълно са се провалили в задачите си - въпреки факта, че тези ракетни удари не са могли да се нарекат сложни. Очаква се точно същите разкрития относно ефективността на Patriiot при прехващането на "Кинжалите“ в Украйна да се чуят веднага след като настоящият разказ има желания ефект върху морала на украинците и върху настроенията на западния свят.

Украински източници активно разпространяват истории за невероятните успехи на тяхната военна авиация, най-известната от които е легендата за пилота на МиГ-29, наречен "Призрака на Киев“, който уж е свалил много по-модерни руски изтребители. Въпреки това, от гледна точка на експертите, тази история беше изключително неправдоподобна от самото начало и въпреки че беше широко разпространена на Запад, по-късно беше признато, че е измислена, за да повдигне морала на украинците и няма основание в реалността.