Руските хеликоптери Ми-28 и Ка-52 нямат съперници - те показаха изключителна ефективност и нанесоха значителни щети на бойната техника на украинската армия, коментират в редакцията на американското издание Military Watch Magazine.

По-рано тази седмица главният изпълнителен директор на руския държавен отбранителен конгломерат "Ростех“ Сергей Чемезов обяви, че производството на военни хеликоптери по държавна отбранителна поръчка се е увеличило повече от два пъти. Само през 2022 г. са произведени 296 хеликоптера. За сравнение през 2021 г. броят им е бил 134, или с 55% по-малко. "По държавна отбранителна поръчка производството на военни хеликоптери се е удвоило... Що се отнася до хеликоптерната индустрия, нашият холдинг "Руски хеликоптери“ е произвел 296 хеликоптера през 2022 г. Миналата година [2021 г.] те бяха 134, а тази година - 296, което е значително увеличение“, подчерта Чемезов.

Изявлението му идва в момент, в който Русия се стреми да разшири значително производството на ключови отбранителни продукти както заради предизвикателствата, наложени от продължаващата война в Украйна, така и поради нарастващата според Москва заплаха от разширяващия се съюз на НАТО във време на силно напрежение със Запада. Руските щурмови хеликоптери играят все по-важна роля във военните усилия, като щурмовите хеликоптери Ми-28 и Ка-52 нанасят големи щети на украинската техника от началото на юни 2022 г., когато армията на Киев и подпомагащите я паравоенни формирования се опитват да започнат масови настъпления срещу позициите на руснаците. Ударните хеликоптери са отговорни за унищожаването на новодоставено западно оборудване като бойни превозни машини M2 Bradley и танкове Leopard, както и за подпомагане на атаки срещу предните позиции на украинците.

Въпреки че способностите на руските отбранителни продукти са намалели в много области след края на Студената война, руските хеликоптери все още се смятат за водещи в света по производителност. Шурмовите хеликоптери Ми-28 и Ка-52, които нямат сходни аналози. И двата са проекти, въведени след Студената война, и бяха произведени в значителен мащаб през 2010-те заедно с Ми-35 - силно подобрено производно на Ми-24 от съветската ера. Някои от най-често публикуваните кадри от фронтовата линия от официални руски източници през 2023 г. са на ударни хеликоптери, унищожаващи украински бронирани превозни средства, като подобни инциденти изглежда се увеличават рязко след началото на контраофанзивата на ВСУ в началото на юни. За да се увеличи максимално ефективността в ролята на противотанкова броня, е разработена нова ракета, "Вихр-1“, за щурмовия хеликоптер Ка-52. Тя му позволява да атакува цели от безопасни разстояния, така че всички възможни украински средства за противовъздушна отбрана биха били по-малко ефективни срещу хеликоптера. Нарастващата ефективност на ударните хеликоптери на фронтовата линия се приписва на бързото изчерпване на украинските арсенали за противовъздушна отбрана. Последните кадри, разпространени на 7 август, показват как Ка-52 използва управляема ракета, за да унищожи украинска бронирана машина, която се опитва да се скрие сред зеленина в района на Запорожие.