През октомври 2023 г. единствената ескадрила изтребители от пето поколение Су-57 на руските ВКС получи нов тип крилати ракети, чиито характеристики вероятно съответстват на ракетите Х-101/102. Те вече са поставени на стратегически бомбардировачи, а обсегът им се оценява на 3500 километра. Това развитие потенциално ще позволи на Су-57 да изпълнява ударни мисии, които досега се смятаха за достъпни само за стратегически самолети, пише The Military Watch Magazine в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Новата ракета има много по-компактен корпус от оригиналния X-101/102 и е подходяща за части на тактическата авиация, като същевременно осигурява много голям обсег на полет, главно поради използването на нов по-малък обходен турбореактивен двигател. Въпреки че според някои оценки обхватът на X-101/102 надхвърля 5500 километра, международните анализатори са убедени, че това число със сигурност е не по-малко от 3500 километра. Бойният радиус на Су-57 е повече от два пъти по-голям от този на американските изтребители от пето поколение F-35 и F-22 и се очаква да бъде значително разширен чрез внедряването на двигатели "Сатурн 30“ през втората половина на десетилетието. В комбинация с новата ракета това ще му позволи да поразява цели, недостъпни досега за подразделенията на тактическата авиация.

Тъй като първото бойно подразделение Су-57 ще бъде базирано в Далечния изток, а тихоокеанският регион постепенно се превръща в приоритет за руската армия, ключова потенциална цел ще бъдат военните съоръжения на САЩ на островите Гуам и Хавай. Тяхната роля в проектирането на американска мощ в Източна Азия нараства не само поради инициативата на Вашингтон за "обръщане към Азия“, стартирана в началото на 2010 г., но и защото съоръженията, които са по-близо до континенталната част на Азия (особено в Корея и Япония), се считат за все по-уязвими от ударните способности на Китай и Северна Корея. Поради нарастващата уязвимост на съоръженията на Гуам и критичното им значение за способността на Америка да води война в региона, американската армия изгражда приблизително 20 нови съоръжения за противовъздушна отбрана на територията.

Тъй като ударите с балистични ракети се считат за основен проблем на отбраната, една невидима от радара крилата ракета би позволила на Русия да ескалира своя натиск. Базите в руския Далечен изток ще позволят на Су-57 да бъде разположен в радиуса на поразяване на Гуам без дозареждане, докато базите по-близо до нос Дежнев също ще поставят съоръженията в Хавай в радиуса на поразяване.

Интегрирането на стратегическите крилати ракети има важни последици за перспективата за разширяване на флота от Су-57. Очаква се общо над 250 единици да влязат в експлоатация в страната. Според много консервативни оценки първите три ескадрили ще бъдат готови за експлоатация до 2027 г. Очаква се производството да достигне 12 самолета годишно през 2023 г. и да надхвърли 20 самолета годишно до 2027 г. Тъй като тези машини ще станат основата на бойния парк на страната, частите на тактическата авиация в Русия ще имат възможност да бъдат превъоръжени за нанасяне на стратегически удари на близки междуконтинентални разстояния. Действайки над Тихия океан извън въздушното пространство на Аляска, изтребителите, подкрепени от способности за зареждане с гориво във въздуха, ще могат да държат под прицел цели в континенталната част на Съединените щати, включително жизненоважни индустриални съоръжения в Калифорния, в обсег. Докато стратегическите бомбардировачи вече бяха способни на това, изтребителите ще бъдат разположени в много по-голям брой и от много по-широк набор от бази.

И накрая, те не изискват дълги писти и имат много по-скромни изисквания за поддръжка. Комбинацията от ниски изисквания към летището и наличието на крилата ракета е безпрецедентна за Су-57. Целият му дизайн подчертава важността на ниските изисквания за поддръжка и високата готовност, за да се избегнат клопките на сложността, които значително намаляват бойната готовност на американските изтребители от пето поколение. Стелтът на Су-57 е друг важен фактор, който сериозно ограничава способността да се предупредят американски цели за потенциална ракетна атака.

Оригиналната ракета Х-101/102 е преминала обширни бойни тестове срещу цели както в Сирия, така и в Украйна. Прецизността на Су-57 отвъд възможностите за нанасяне на удари извън визуалния обхват също е тествана в множество операции в двете страни, включително мисии за потискане на противовъздушната отбрана в Украйна. Интегрирането на новата крилата ракета увеличава обхвата на поразяване въздух-земя повече от десет пъти в сравнение с Х-59МК2, който изтребителят използва в предишни битки, и по този начин дава на Су-57 най-големия обсег на поразяване от всички тактически бойни самолети в света. Това от своя страна ще има сериозни последици за използването му: в бъдеще той ще може да замени част от руските бомбардировачи.

Проблемът, породен от новите стратегически ударни способности от този клас, може значително да се изостри, ако новите миниатюрни крилати ракети бъдат предложени за износ на чуждестранни клиенти. Съобщава се, че Алжир вече е поръчал Су-57 и крилатите ракети, ако бъдат придобити, ще позволят на военновъздушните сили на страната да поразяват ключови цели в голяма част от Европа от дълбока Африка.

Способността за нанасяне на удари на свръхдалечни разстояния с помощта на незабележими от радара крилати ракети е ключово средство за компенсиране на недостатъците на Су-57, особено по-ниското му ниво на стелт в сравнение с китайските и американските аналози. Съобщава се, че разработването на други видове оръжия въздух-земя за поразяване на цели извън зрителната линия, включително балистична ракета за изтребители, вече е в ход.