Украинското външно министерство изрази позицията си относно настоящото посещение на унгарския министър-председател Виктор Орбан в Москва и срещата му с руския президент Владимир Путин.

Позицията на украинското ведомство е публикувана в Telegram канала на Министерството на външните работи на Украйна.

"Във връзка с посещението на унгарския министър-председател Виктор Орбан в Москва на 5 юли 2024 г. Министерството на външните работи отбелязва, че решението за това пътуване е взето от унгарската страна без споразумение или координация с Украйна. Напомняме, че за нашата държава принципът "никакви споразумения за Украйна без Украйна" остава неприкосновен и призоваваме всички държави да се придържат неотклонно към него", посочват от министерството.

Ведомството подчертава, че "единственият реалистичен начин за възстановяване на справедливия мир остава мирната формула, предложена от украинската страна".

"Както показа първата световна среща на върха за мир в Швейцария, в която участва и Унгария, повече от сто държави и международни организации споделят визия за мир, основан на зачитане на териториалната цялост на Украйна и на Устава на ООН. Форматът на срещата на върха за мир е ключова платформа за намиране на начини за възстановяване на справедливия мир", посочват от външното министерство на Украйна.

В същото време украинското МВнР отбеляза, че "Украйна остава конструктивно ангажирана с по-нататъшната работа по развитието на двустранното сътрудничество и европейската интеграция след резултатите от посещението на унгарския министър-председател в Киев".