Украйна не се интересува от превземането на територията на Курска област, където в момента ВСУ провеждат операция. Това заяви на брифинг говорителят на Министерството на външните работи на Украйна Георгий Тихий, цитиран от УНИАН.

"За разлика от Русия, Украйна не се интересува от превземане на територията на Курска област, но искаме да защитим живота на нашите хора, по-специално от районите на Курска област само от началото на това лято и само в районите на нашата Сумска област на Украйна са извършени повече от две хиляди удара. Това са РСЗО, това са оръдия, минохвъргачки, дронове, 255 управляеми бомби, повече от сто ракети“, подчерта Тихий.

Говорителят изрази съжаление, че Украйна няма възможност да нанесе далечни удари по руска територия с цялото оръжие, с което разполага.

"За да се предпазим от този терор, тези съответни решения, за които ние настояваме, все още не съществуват. Следователно има нужда от страна на въоръжените сили да освободят тези гранични райони от руски военни контингенти, които нанасят удари по Украйна или прикриват терор срещу украинците“, заяви говорителят.

Той добави, че съответните цели се постигат от украинските военни в района на Курск, които ще продължат да го правят, защото това е необходимо за сигурността и отбраната на Украйна.

"Трябва да се отбележи, че като цяло операцията в Курска област помага на фронта, тъй като не позволява на Русия да изпрати допълнителни части в Донецка област и усложнява военната й логистика“, подчерта Тихий.

Говорителят отбеляза, че украинските въоръжени сили са цивилизована европейска военна сила, която напълно спазва законите и обичаите на войната и международното хуманитарно право.

"Целта на украинските сили за отбрана са само военни сили и военни контингенти, а целта на тази операция е да спасим живота на нашите хора и да защитим територията на Украйна от руски удари“, подчерта военният.

Той припомни, че именно Русия доведе войната на територията на Украйна и "е абсолютно справедливо сега тази война се връща на територията на Русия“.

Както отбеляза говорителят, колкото по-скоро Русия се съгласи да възстанови справедливия мир, и по-специално въз основа на украинската Формула за мир, толкова по-скоро ще спрат набезите на украинските отбранителни сили на руска територия.

"И докато Путин продължава тази война, той ще получи от Украйна отговорите, от които Украйна се нуждае, и това са абсолютно законни действия на Украйна, по-специално в рамките на упражняването на правото на самоотбрана в съответствие с Хартата на ООН", подчерта Тихий.