"Антагонистичните“ изявления срещу Турция, правени от гръцкия външен министър Никос Дендиас почти всеки ден, са популистки, не служат на мира и стабилността и са напълно откъснати от реалността. Това подчерта говорителят на Министерството на външните работи в Анкара Танджу Билгич, цитира думите му вестник Hurriyet.

"Тази провокативна реторика не е нито съвместима с добросъседските отношения, нито с духа на консултативните преговори, които подновихме с Гърция“, подчерта говорителят.

"Заблудите“ на Дендиас доказват, че Гърция предпочита напрежението, като създава "изкуствени съюзи“ и разчита на услугите на трети страни срещу Турция, вместо да решава двустранните си въпроси и да развива отношенията си чрез честен и смислен диалог с Анкара, коментира още Билгич.

"Тези държави, които имат самочувствие, не проявяват такова отношение“, добави той.

Докато Гърция продължава да отправя "ирационални и нереалистични обвинения“ срещу Турция всеки ден, тя също така продължава да предприема "ескалационни действия и да преследва максималистични претенции“ както в Егейско, така и в Средиземно море, които са в противоречие с международното право, каза говорителят.

"Отхвърляме опитите на Гърция да създаде подвеждащо възприятие и да нарече волята на страната ни да защитава своите законни права и жизненоважни интереси като заплаха. Ако има някаква заплаха в региона, тя произтича от едностранните действия на Гърция, които увеличават напрежението“, добави той.

Анкара покани Гърция отново да се придържа към здравия разум и да зачита международното право и международните договори, вместо да преследва "провокативна“ реторика и дейности с "популистки мотиви и сериозни погрешни изчисления“, отбеляза Билгич.

На пресконференция със своя саудитски принц Фейсал бин Фархан ал Сауд в Атина, Дендиас описа политиката на Турция спрямо Гърция като "въплъщение на ирационалност“, съобщиха гръцките медии.

"Това заплашва Гърция с война, ако приложим неотменимото право на разширяване на нашите териториални води, както е изрично предвидено в международното морско право“, казва Дендиас.

Напрежението между Гърция и исторически регионалния й съперник Турция се увеличи през последните години заради правата за проучване на газ в Източното Средиземноморието и водите между двете страни.

Турция отхвърля претенциите на Гърция за правата на морската граница в Средиземно море.

В края на 2020 г. турски и гръцки военни служители започнаха преговори за намаляване на риска от конфликти в Егейско и Средиземно море. Двамата съседи също подновиха политическите дискусии за разрешаване на спорните въпроси след едногодишна криза през 2020 г.

Превод и редакция: Тереза Герова