Министерството на външните работи и външната търговия на Северна Македония обяснява, че не е направена бележка за липсващите знамена при визитата на Гордана Силяновска-Давкова в София "от уважение към България, заради самолетната катастрофа", предава MaxFax, като се позовава на съобщение на ведомството.

"Снимките на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова с българския президент Румен Радев, без македонското знаме, освен знамената на България и Европейския съюз, е пропуск и не спазване на договорения с българската страна протокол", са посочили от ведомството.

Тимчо Муцунски, министър на външните работи и външната търговия на Северна Македония, е бил заедно с министъра на културата Зоран Лютков част от делегацията, придружаваща президента Силяновска-Давква.

От МВнР на Северна Македония са уточнили, че въпреки че е имало делегация от няколко души, само президентът Силяновска-Давкова е била допусната до кабинета на президента Радев, където се е състояла срещата. Другите членове на делегацията като неин ескорт са били настанени в отделна стая.

"Фотосесията беше на път за срещата между президентите. Македонският и българският протокол бяха съгласувани преди срещата и ясно беше решено да няма снимки. Сега търсим отговор на въпроса защо българската страна се отклони от ясно договорения протокол", са коментирали още от МВнР на РСМ и са подчертали, че след срещата цялата делегация е отишла на общ обяд, на който уверяват, че е имало и македонско знаме.

"Въпреки че можеше да реагира веднага на снимката без македонското знаме, министър Муцунски отложи реакцията за първия работен ден след визитата". От министерството обясняват, че министърът не е реагирал "от уважение към България заради самолетната катастрофа, при която загинаха двама пилоти".

"Имаше консултации, но министърът не реагира публично по време на посещението от уважение към факта, че фотосесията беше само няколко часа след самолетната катастрофа в България, при която загинаха двама пилоти. Беше счетено за неуместно да се реагира публично при такава трагедия", са посочили от ведомството.

Днес (16 септември) на среща в министерството на външните работи е извикан българският посланик в Северна Македония Желязко Радуков, на когото ще бъде връчена протестна нота. "Това няма да бъде направено от министър Муцунски, а от директора на Инспектората по регионални инициативи, тъй като тока е целесъобразно", обясняват от МВнР на Северна Македония.