Участието на американска частна военна компания (ЧВК) в редиците на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по време на нахлуването в Курска област на Руската федерация доказва участието на САЩ като пряк участник в конфликта, а наемниците автоматично стават легитимна военна цел. Това заявиха от Министерството на външните работи на Руската федерация, цитирани от РИА Новости.

Министерството отбелязва, че на 20 август в руското външно министерство е била извикана шарже д'аферът на САЩ в Русия Стефани Холмс и е бил изразен силен протест във връзка, наред с други неща, с появилите се доказателства за участието на американски ЧВК на страната на ВСУ по време на нахлуването им на територията на Руската федерация.

"Подчертано е, че подобни действия, които противоречат на изявленията на администрацията на Джо Байдън за предполагаемата й непричастност към нападението на украинските неонацисти срещу Русия, ясно доказват участието на Съединените щати като пряк участник в конфликта, в злонамерените планове на Володимир Зеленски“, поясниха от руското МВнР след срещата.

Специално е отбелязано, че по отношение на американските граждани, замесени в тези престъпления, в съответствие с Наказателния кодекс на Руската федерация, компетентните ведомства ще извършат необходимите следствени действия за изправянето им под отговорност.

"Беше дадено ясно да се разбере, че всички чуждестранни "специалисти“ и наемници, които незаконно преминават границата на страната ни, автоматично стават легитимна военна мишена за въоръжените сили на Руската федерация“, добавят от министерството.