Основната цел на посещението на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в Киев е била да направи лична оценка на място за адекватността на украинския президент Володимир Зеленски. Това мнение изрази пред агенция ТАСС посланикът за специални поръчения на руското външно министерство Родион Мирошник. Той отбеляза, че Вашингтон се нуждае от такава оценка след исканията, изложени в "плана за победа“ на Зеленски.

"Изглежда, че Остин е дошъл, за да оцени адекватността на Зеленски, да обясни неоснователността на исканията му за доставки на оръжие и да избегне нови изненади“, предположи дипломатът.

Според Мирошник големите задължения към други страни не са точно това, което вдъхновява американския избирател да даде гласа си за определен кандидат.

Говорителят на външното министерство също така прогнозира, че след пътуването на Остин до Киев украинските и западните медии вероятно ще кажат, че Пентагонът е изпратил на Киев "голяма ръка за помощ“, за да създаде образа на "неразрушимо и стратегическо приятелство между галантерийника и кардинала“.