Москва разглежда последните събития в Казахстан като външно вдъхновен опит за насилствено подкопаване на сигурността и целостта на страната. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Руската федерация, публикувано във връзка с решението на Съвета за колективна сигурност на Организация на Договора за колективна сигурност да изпрати мироопазващи сили в Казахстан, предава TACC.

"Руската федерация, след като потвърди придържането си към съюзническите ангажименти в рамките на ОДКС, подкрепи приемането на спешни мерки във връзка с бързото влошаване на вътрешнополитическата ситуация и нарастването на насилието в Казахстан. Разглеждаме последните събития в приятелска страна като опит, вдъхновен отвън, за подкопаване на сигурността и целостта на държавата със сила, с помощта на обучени и организирани въоръжени формирования“, се казва в изявлението.

Русия ще продължи тесните си консултации с Казахстан и неговите съюзници в ОДКС за подпомагане на провеждането на антитерористична операция в републиката.

"Руската федерация ще продължи тесни консултации с казахстанската страна и други съюзници в ОДКС за анализиране и разработване, ако е необходимо, на по-нататъшни ефективни стъпки, предимно за улесняване на провеждането на антитерористична операция от правоприлагащите органи на Казахстан, за да гарантиране на безопасността на всички цивилни граждани на тази страна, без изключение, както и на жизненоважни критични инфраструктурни съоръжения, тяхното деблокиране и връщане под контрола на казахстанските власти“, се казва в документа.

Руското външно министерство подчерта още, че Москва е заинтересована от най-скорошното възстановяване на нормалния живот в Казахстан.

Превод и редакция: Тереза Герова