Присъединяването на Украйна към НАТО ще сложи край на възможностите за политическо и дипломатическо уреждане на конфликта, Русия непрекъснато предупреждава за опасността от подобна стъпка. Това подчерта пред РИА Новости Алексей Полишчук, директор на Втори отдел на страните от Общността на независимите държави (ОНД) към Министерството на отбраната на Руската федерация.

Миналата седмица първият дипломат на Будапеща Петер Сиярто заяви, че приемането на Украйна в НАТО при сегашните условия би означавало началото на Трета световна война.

"Ние постоянно предупреждаваме за опасността Украйна да се присъедини към НАТО“, отбелязва Полишчук, коментирайки думите на унгарския министър.

Решението за присъединяване към военния съюз, според него, "ще сложи край на възможностите за политическо и дипломатическо споразумение“. Прякото участие на Алианса във военните действия срещу Руската федерация ще бъде неизбежно, подобна ситуация ще доведе до "неконтролируема ескалация“, а отговорността за нея ще падне върху "западните куратори на режима в Киев“, добави руският дипломат.

На 9 октомври украинският президент Володимир Зеленски по време на срещата на върха Украйна-Югоизточна Европа обяви, че поканата на Украйна в НАТО е първата точка от неговия "план за победа“. Според украинския лидер, ако Киев стане член на Алианса, Русия ще "загуби геополитически“.