След като Желязко Радуков отказа да бъде "куриер“, македонското МВнР е решило да не се отказва. Протестът и искането за извинение ще стигнат до България по официални канали. Република Северна Македония директно ще се оплаче в София за "пропуска“ в кабинета на българския президент, където го нямаше македонското знаме, когато бяха снимани държавните глави Гордана Силяновска-Давкова и Румен Радев, предава скопският телевизионният канал "Алфа“.

От кабинета на Силяновска-Давкова вече отговориха, че дори не е било планирано да се правят снимки в кабинета на Радев, но това е направено, след като българският президент го е поискал. Давкова обясни, че е щяла да вдигне още по-голям скандал, ако е решила да напусне без снимка.

Според местни експерти РСМ е показала добра воля, като е инициирала подобна среща, а България е отвърнала с провокация. Според бившия посланик Ристо Никовски това е послание не само към София, но и към международния фактор.

"Самата ни инициатива е положителна, така че ето ни, искаме да си сътрудничим, искаме диалог и т.н. И това беше послание не само за София, но и за Брюксел и Вашингтон. От друга страна обаче точно този момент не устройваше българите. Така че ние де факто поемаме определена инициатива, а те са в агресия срещу РСМ и затова реакцията им е такава“, казва Никовски.

Според Никовски Радев за пореден път е показал "нечестната си политика“ в спора със Скопие, като е "засилил апетитите си“ в този междудържавен спор.

"За първи път, струва ми се, Радев спомена не само "Договора за неприятелство“, но и протоколите, а те са решаващи в цялата ситуация. Това посещение, което беше добронамерено, в крайна сметка доведе до негативни резултати като цяло“, заявява Никовски.

Министърът на външните работи на РСМ Тимчо Муцунски очаква България да се извини за тази протоколна грешка, за да покаже, че целта на подобен ход не е обида или унижение към Скопие.