Използването на термина "Македония" от новото ръководство на страната "не е нарушение на Преспанското споразумение", твърди министърът на външните работи на Северна Македония Тимчо Муцунски в интервю за Voice of America.

Той е заявил също, че използването на този термин не е опит за въвеждане на "двойно име" в рамките на страната.

"Това не е двойна формула. Като партия ние сме изразили своята позиция по отношение на Преспанското споразумение. От политическа гледна точка, говорейки от името на партията ВМРО-ДПМНЕ, ние заявихме, че това е срамно и недостойно действие. Същевременно обаче сме наясно с конституционната, правната и политическата реалност, която съпътства това споразумение, както и със задълженията, които държавата е поела от гледна точка на международното публично право. Не можем просто да пренебрегнем тези задължения. Ето защо казахме, че, да, това е недостойно споразумение, но това е споразумение, което сме длъжни да спазваме. Затова предприемаме всички необходими мерки, за да го спазваме. Фактът, че министър-председателят заявява, че ще използва термина "Македония" в публичните си изказвания в рамките на страната, не е нарушение на споразумението. Това е нашето тълкуване на споразумението. В член 7 ясно се посочва, че двете страни могат да използват както термина "Македония", така и термина "македонски", като се обяснява, че тези термини имат различно значение за всяка страна.

"В това отношение ние признаваме, че имаме задължения, които възнамеряваме да спазваме, и на практика показваме, че ги спазваме, както в страната, така и в чужбина. Това е употребата на erga omnes, за която говорим", е убеден външният министър на Северна Македония Тимчо Муцунски в интервю за Voice of America.

В момента Муцунски придружава министър-председателя на Северна Македония Християн Мицкоски на посещение във Вашингтон за срещата на върха на НАТО.

Нещо повече, в изявлението, публикувано днес от правителството на страната относно срещите, които е провел във Вашингтон, Християн Мицкоски нарича страната "Македония".

"Мога да кажа, че изпратих няколко послания, най-важното от които е, че регионът и Македония като държава отдавна са заложници на миналото. Трябва да се съсредоточим върху бъдещето и върху това, което ще дойде в бъдеще. Да направим така, че Македония отново да се гордее, но и Балканите отново да се гордеят. Да станем добри съседи, да се разбираме и да си сътрудничим. Това очакват от нас нашите граждани и върху това ще се съсредоточа като министър-председател през следващите години", заяви Мицкоски.

"Освен това бих искал да кажа, че второто послание, което изпратих, е, че ерата на подчинението е приключила, ерата на корумпираните политици, идващи от Македония, и на политиците, които са готови в името на защитата на своята корупция и престъпност и са готови да направят буквално всичко. Да подпишат всичко, да приемат всичко унизително, което ще им бъде предложено на масата, само за да защитят своята престъпност", добавя Мицкоски.