Пекин. Китайските власти възнамеряват да засилят натиска върху САЩ в отговор на действията на Вашингтон, които накърняват националните интереси на страната. Това съобщи във вторник говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин, коментирайки недоволството на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен от санкциите на Пекин, предава ТАСС.

"САЩ се намесват във вътрешните работи на КНР и нанасят сериозен удар върху интересите на страната ни“, подчерта той на брифинг. "Ще продължим да предприемаме всички необходими ответни мерки за защита на националния суверенитет“.

По думите на Ван Венбин, през последните няколко години Съединените щати под благовидни предлози и демократични лозунги са отправяли безпочвени обвинения срещу редица китайски официални лица, които са попаднали под едностранни санкции от Вашингтон. "Китайската страна приложи законно ответни санкции. Тази стъпка е насочена към защита на суверенитета, сигурността и интересите на развитието на КНР“, обясни той.

Блинкен каза в понеделник, че санкциите, наложени от Китай срещу четирима представители на американската комисия за международна религиозна свобода, трябва да се считат за "посегателство върху универсалните човешки права“. Според него Вашингтон е солидарен със служителите на посочената държавна структура, които са били засегнати от съответните мерки на КНР.

Изострянето на отношенията на Пекин със западните страни е предизвикано от темата за правата на националните малцинства в Китай. Западните държави отправят обвинения, че Китай е създал мрежа от изправителни лагери, където се твърди, че могат да бъдат насилствено задържани до 1 милион уйгури и използва труда на хората, които са там. Пекин многократно отричаше информация за съществуването на мрежа от поправителни институции в Синдзян-Уйгурския автономен окръг. Миналата пролет Обединеното кралство, Европейският съюз, Канада и Съединените щати наложиха санкции на китайски служители, обвинявайки ги в съучастие в нарушаване на правата на уйгурите, което накара властите на КНР да предприемат ответни мерки.

Превод и редакция: Иван Христов