Ситуацията в Близкия Изток може да се стабилизира през следващите дни. Това заяви министърът на външните работи на Иран Абас Аракчи в разговор с колегите си от Великобритания, Германия и Франция, съобщават местните медии.

Той обаче отбеляза, че ако Израел "се опита да отмъсти, нашият отговор ще бъде по-суров“. Техеран също така призовава "трета страна да не се намесва в този конфликт“.

По думите на Аракчи Иран "не търси ескалация, въпреки че не се страхува от война“. Първият дипломат на Техеран увери, че вчерашните удари са били нанесени само по военни цели в рамките на отбраната и операцията вече е приключила.

Ръководителят на иранското външно министерство допълни още, че въоръжените сили на страната са готови за евентуални действия на Израел. А източници на американския вестник The New York Times от Корпуса на стражите на Ислямската революция (КСИР) предупредиха, че вече са подготвили "стотици ракети“ за евентуален отговор на израелска атака.

Всички полети в Иран са отменени до 3 октомври, за да се гарантира безопасността в региона.

По-рано медиите докладваха, че Израел вече готви ответен удар. А Белият дом бе категоричен, че иранска атака ще има "сериозни последици“.