Външното министерство на Австрия привика в четвъртък Мартин Зелмайр, ръководител на офиса на Европейската комисия в Австрия, след като той разкритикува вноса на руски газ от страната, наричайки го "кървави пари“, пише европейската редакция на Politico.

В разговор на панаира на съвременното изкуство във Виена в сряда Зелмайр каза, че Австрия финансира войната на Русия срещу Украйна, но никой не протестира срещу това, според ORF.at. "Това ме изненадва, защото кървави пари се изпращат в Русия всеки ден със сметката за газ“, заяви евробюрократът.

Той е бил извикан във външното министерство за разговор с генералния секретар на министерството, съобщи в четвъртък говорителят на външния министър на Австрия Александър Шаленберг.

Зелмайр е заявил също по време на панаира на изкуството, че разбира, че вносът на руски газ е свързан с енергийни проблеми, но твърди, че Австрия може да си позволи да избягва руския газ.

Неговите коментари предизвикаха смут в австрийската политика.

Министърът на европейските въпроси Каролине Едщадлер разкритикува изявленията на Зелмайр като "съмнителни и контрапродуктивни“. Тя каза: "Жалко е, че служител на ЕС също изглежда не е запознат с някои факти. Докато Австрия видимо намали зависимостта си от руския газ и взе важни предпазни мерки, за да гарантира сигурността на доставките за населението, количествата руски LNG … в рамките на ЕС нарастват“.

Михаел Шнедлиц – от дясната популистка Партия на свободата на Австрия – поиска Зелмайр да бъде отзован и му предложи да си купи "еднопосочен билет“ обратно до Брюксел.

Въпреки това подкрепата за коментарите на Зелмайр дойде от австрийската либерална партия NEOS, като Карин Допелбауер заяви, че австрийското спонсорство на войната на Русия "е факт“ и зависимостта й от руския газ създава проблеми със сигурността, съобщи Die Presse.

Зелмайр е ръководител на офиса на Европейската комисия във Виена от ноември 2019 г., след като преди това е бил ръководител на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и като генерален секретар на Комисията.